Antena Meniu Search
x

ASTĂZI creştinii ortodocși sunt ÎN SĂRBĂTOARE. Ce nu trebuie să facă românii în această zi

Pe 6 octombrie, creștinii din România au parte de o mare sărbătoare înscrisă în calendarul ortodox

Pe 6 octombrie, creștinii din România au parte de o mare sărbătoare înscrisă în calendarul ortodox. Biserica îl cinsteşte pe Sfântul Apostol Toma. Este cunoscut că Toma Necredinciosul şi mai puţin că mărturisitor al Învierii Mântuitorului. Sărbătoarea este marcată cu o cruce neagră.

Viața Sfântului Apostol Toma

Sfântul Apostol Toma era originar din Galileia. Numele de Toma; tradus în greacă Didymos, înseamnă geamăn. În aramaică şi în ebraică, Toma este doar un epitet. La unii creştini sirieni el este cunoscut sub numele de Iuda Toma (Iuda Geamănul). A făcut parte din cei Doisprezece Apostoli ai lui Hristos. Potrivit Tradiţiei, Sfântul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos în India, unde a suferit moarte de martir. Creştinii sirieni din Malabar susţin cu tărie că se trag din Sfântul Apostol Toma şi că a fost martirzat la Calamină (Mylapore), lângă Madras.

În India a întemeiat biserici, a sfinţit preoţi şi episcopi şi a convertit două surori, Tertiana şi Migdonia, soţii de mari principi indieni. Prinţul Smideu, soţul Tertianei, l-a osândit la moarte. A fost omorât cu lancea de cinci soldaţi. Moaştele Sfântului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, în anul 165.

Apostolul Toma este cunoscut de mulţi dintre noi că fiind "necredincios”. "Necredinţa” să ar proveni din faptul că nu da crezare mărturiei Apostolilor că Hristos a înviat: "Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede” (Ioan 20, 25).

Însă, Apostolul Toma nu se îndoieşte de faptul că Hristos a înviat, ci de faptul că Hristos Se află după învierea Să într-un trup care nu mai poate fi văzut. Sfântul Chiril afirmă că atunci când Toma spune: "dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor nu voi crede...", el spune de fapt: "Nu voi crede că El mai poate fi văzut, de nu voi pune degetul meu în urmă cuielor".

Cuvintele Mântuitorului: "Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune coasta Mea şi nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 24, 27), sunt o invitaţie în a ne descoperi că natură umană nu este desfiinţată prin Înviere. 

„Figura Sfântului Apostol Toma este una controversată pentru creștini. El s-a îndoit, dar Bunul Dumnezeu l-a iertat. Pilda pe care ne-o dă Biserica prin exemplul acestui mare părinte este să credem neîndoit în Cuvântul și puterea Domnului”, a declarat teologul Cătălin Crimu pentru Observator.tv.  Specialistul recomandă credincioșilor o purtare cucernică, rugăciune, fapte de milostenie și lectura vieții și a faptelor Sfântului Toma. Ei nu au voie să aibă gânduri necurate și să facă abuz de plăceri și alte vicii, a mai explicat Crimu.

În Evul Mediu, el a fost considerat patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » ASTĂZI creştinii ortodocși sunt ÎN SĂRBĂTOARE. Ce nu trebuie să facă românii în această zi