Antena Meniu Search
x

Dezastru în Brăila. Pesta porcină închide o afacere de zeci de milioane de euro, sute de oameni rămân șomeri

Astăzi începe sacrificarea celor 140 de mii de porci de la cea mai mare crescătorie din ţară. Ordinul a fost emis ieri dimineaţă. La Gropeni, în judeţul Brăila, trei gropi adânci de 20 de metri sunt pregătite în curtea fermei. Operaţiunea este una fără precedent şi ar putea dura câteva săptămâni.

Vezi și

Astăzi începe sacrificarea celor 140 de mii de porci de la cea mai mare crescătorie din ţară. Ordinul a fost emis ieri dimineaţă. La Gropeni, în judeţul Brăila, trei gropi adânci de 20 de metri sunt pregătite în curtea fermei. Operaţiunea este una fără precedent şi ar putea dura câteva săptămâni. Ferma era a doua ca mărime din Europa, iar închiderea ei înseamnă pierderi de zeci de milioane de euro şi sute de şomeri. 

Măsura îngroapă practic o afacere de zeci de milioane de euro. 250 de angajaţi vor rămâne fără serviciu. Şi magazinele care vindeau carnea de porc vor fi închise.

Sunt pierderi în lanţ care echivalează cu un dezastru economic. Nu doar pentru judeţul Brăila. Toţi românii îl vor resimţi. În mod paradoxal, preţul cărnii de porc va scădea în perioada următoare, pentru că producătorii vor încerca să scape de porci, de teama pestei. Dar este un efect de scurtă durată.

Nu se ştie nici până acum modul în care a ajuns pesta în ferma din Gropeni. Apa pentru porci era adusă din Dunăre, dar nu există analize care să arate prezenţa virusului acolo.

Localnicii acuză autorităţile că nu au luat măsuri care să împiedice răspândirea virusului. De altfel şi reporterii Observator au filmat dezorientarea de pe teren. În Tunari, unde a fost descoperit primul focar lângă Bucureşti, oamenii au primit tăviţe cu bureţi pe post de covoraş la intrarea în curte.

Între timp, pesta africană a ajuns deja în zece judeţe. De la începutul epidemiei, 120 de mii de porci au fost ucişi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Dezastru în Brăila. Pesta porcină închide o afacere de zeci de milioane de euro, sute de oameni rămân șomeri