Antena Meniu Search
x

Exclusiv Momente cumplite în spitalele fără locuri la ATI: "Multă moarte, multă suferinţă. Cu o zi două înainte erau conştienţi, vorbeau cu noi"

Lupta fără arme e o luptă nedreaptă. Asta simt medicii din spitalele în care nu mai sunt locuri libere la Terapie Intensivă. Când viaţa oamenilor depinde doar de câteva secunde, pacienţii sunt puşi pe lungi liste de aşteptare. Medicii sunt epuizaţi şi improvizează în pragul ATI pentru a salva fiecare viaţă.

de Redactia Observator

la 12.11.2020, 20:59

Vezi și
  • Tot mai puține locuri la Terapie Intensivă, din cauza numărului mare de îmbolnăviri
  • Medicii de la secțiile de ATI ar putea alege cine să trăiască și cine să moară

Spitalul din Târgovişte. Fără locuri la Terapie Intensivă, medicii duc o luptă inegală cu boala şi moartea.

"Deci la o asemenea saturaţie ar fi indicat să fie la Terapie Intensivă cu alte metode de ventilaţie", ne-a spus Cristina Popescu, anestezist.

Doar că şansele pacientului depind, în mod cinic, de eliberarea unui pat la ATI. Pat care se eliberează doar când moare cineva. De la începutul pandemiei, pe aici au trecut 189 de pacienți. 99 au murit. Medici, asistente și infirmiere, toți la capătul puterilor, roiesc pe lângă paturile mereu ocupate și niciodată suficiente.

În secţie sunt internaţi 30 de oameni. Cu toţii confirmaţi recent cu noul coronavirus. Se află în spital de aproape o săptămână. Cel puţin trei dintre ei au saturaţia mică, unii sub 70%. Ar avea nevoie de Terapie Intensivă. Sunt oameni care supravieţuiesc acum datorită măştilor speciale prin care primesc oxigen.

Cristina Popescu, anestezist: Multă moarte, multă suferinţă. Cu o zi două înainte erau conştienţi, vorbeau cu noi. S-au pierdut vieţi din acest motiv. Nu în terapia intensivă de la noi ci în sectoarele COVID. Au murit în secţie, da.

Ploieşti, Secţia ATI Covid a Spitalului Judeţean. O bunică se luptă pentru fiecare gură de aer. Un alt pacient este sedat, intubat şi inert.

"M-am ferit până m-a nimerit. Eu care patrulam 10-20 km pe zi, am ajuns acum să îmi fie greu să mă ridic în picioare", mărturisește un pacient, de meserie polițist.

Şi mai greu este să-şi vadă colegii de salon murind.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Reporter: Ce vă spun pacienţii când ajung aici?

Dumitraș Călin, medic specialist medicină internă: Regretă că nu au venit mai devreme. Regretă că au ignorat boala.

Sunt 17 locuri în aceste saloane şi alte opt locuri în TIR-ul SMURD. Toate sunt ocupate de pacienţi cu forme grave. Multi sunt intubaţi şi chiar în comă indusă. Iar fiecare respiraţie greoaie poate să fie şi ultima.

Bogdan Nica, manager spital: Foarte greu! Cazuri care ne-au depăşit! Nu din lipsă de competenţă, ci din lipsă de paturi şi ventilatoare. Am trimis chiar la Roman un pacient. Aveam o listă de aşteptare de patru pacienţi.

Avem un nou record de internări pe secţiile de Terapie Intensivă, 1.152 de pacienţi. Teoretic, 148 de paturi ar mai fi libere în toată ţara pentru aceşti bolnavi în stare gravă. Apoi lupta cu pandemia va deveni o alegere imposibilă pentru medici: cine va avea o şansă la viaţă şi cine nu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Momente cumplite în spitalele fără locuri la ATI: "Multă moarte, multă suferinţă. Cu o zi două înainte erau conştienţi, vorbeau cu noi"