Antena Meniu Search
x

Atenţie mare! OTRAVA din CAŞCAVAL. Copiii sunt cei mai afectaţi

Ni se vinde otravă pe bani scumpi! Marile magazine de discount din România comercializează, sub marca proprie, o serie de alimente care conţin ingrediente care ne afectează sănătatea mai mult decât ne-am putea închipui

Ni se vinde otravă pe bani scumpi! Marile magazine de discount din România comercializează, sub marca proprie, o serie de alimente care conţin ingrediente care ne afectează sănătatea mai mult decât ne-am putea închipui

Odată cu impunerea embargoului rusesc, surplusul de produse lactate de pe piaţa europeană a ajuns în România. Aşa se face că producătorii polonezi, cehi, şi chiar unguri aduc pe rafturile din magazinele româneşti produse pline de substanţe periculoase.

Este cazul, spre exemplu, celebrului caşcaval Gouda, întâlnit la raft cu această denumire şi care ar trebui să fie acea brânză olandeză foarte consumată în ţara de origine şi care se obţine doar din lapte de vacă pasteurizat. În România, la unele magazine, un produs etichetat ca fiind caşcaval Gouda are o reţetă ”proprie”, care include coloranţi artificiali – caroteni, care nu au nimic în comun cu reţetă originală”, sublineaza reprezentatul procesatorilor de lapte din România.

Preşedintele Asociaţiei Patronale Române a Industriei Laptelui subliniază faptul că pe etichetă se poate folosi denumirea de caşcaval doar pentru produsele obţinute exclusiv prin opărirea casului. “Conform legislaţiei în vigoare, ca să poţi folosi denumirea de caşcaval, alimentul trebuie să fie obţinut prin opărirea casului. Orice alt ingredient trecut pe etichetă înseamnă că acel produs în mod cert nu este caşcaval şi acel producător nu are dreptul să folosească denumirea de caşcaval. Cu toate aceastea, rafturile magazinelor din Bucureşti şi nu numai, sunt pline de astfel de produse. Este adevărat că puterea de cumpărare a românilor este foarte scăzută. De cele mai multe ori credem că suntem prea săraci ca să ne putem permite să mâncăm sănătos”, a explicat Dorin Cojocaru un posibil motiv pentru care falsul caşcaval se vinde bine în România.

Deşi un caşcaval adevărat nu are cum să conţină coloranţi, conservanţi sau stabilizatori, aceste ingrediente figurează pe multe etichete. În mod normal, caşcavalul trebuie să aibă culoarea galbenă, de la grăsimea din lapte. În mod clar, dacă printre ingrediente se găseşte un colorant, rolul lui este să mascheze faptul că produsul repsectiv este obţinut, din ingrediente cel puţin dubioase.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Atenţie mare! OTRAVA din CAŞCAVAL. Copiii sunt cei mai afectaţi