Antena Meniu Search
x

Video Mărturiile unei românce din Islanda despre cum s-a văzut erupția vulcanului

O româncă stabilită în Islanda povesteşte cum s-au văzut erupţiile. între localnici. Pentru noi, fenomenul este uşor înspăimântător. Islandezii au fost mai degrabă. fascinaţi de lava care a oferit imagini spectaculoase. Urmăriţi un interviu în exclusivitate pentru Observator.

de Redactia Observator

la 24.03.2021, 17:56

Vezi și

Alexandra Coman: „Sunt printre primii zece oameni care au asistat, fără voia mea. Mă aflam absolut întâmplător pe autostradă eram la o distanţă de 2 km de vulcan. Ce am simţit a fost un cutremur când s-au separat falile, am simţit cum maşina îşi pierde stabilitatea”.

Într-o oră, islandezii au trecut de la panică la curiozitate. Mulţi au vrut să vadă îndeaproape fenomenul. Primul în ultimii 800 de ani. Alexandra Coman este astrolog şi a decis să se mute în Islanda în urmă cu trei ani. Stă la mai puţin de 20 de km distanţă de vulcan.

Alexandra Coman: “Voi încerca pronunţia islandeză. Înseamnă muntele din valea cea frumoasă.A trecut aproape o săptămână şi încă mă mir că nu se clatină ceva prin casă. Cu câteva zile înainte erupţiei am avut 12 cutremere de peste 5 grade. 76 de cutremere între 4-6 grade. Aceasta a fost partea cea mai grea. Dacă nu trăieşti într-o zonă cu aşa o activitate seismică, nu poţi conştientiza impactul emoţional şi fizic asupra corpului. Nouă ni s-a recomandat să stăm în casă. Sunt nişte monoliţi impenetrabili”.

Reguli respectate ca la carte

Pentru că toate clădirile din Islanda respectă întocmai normele şi tocmai de aceea nu au existat nici măcar fisuri sau crăpături în pereţi.

Alexandra Coman: “Am avut o discuţie cu un geolog islandez. Mi-a povestit câteva detalii pe care poate le aflaţi şi voi în premieră. Această erupţie nu are influenţă numai la nivelul Islandei, ci la nivel global. Islanda este unul dintre punctele unde se întâlneşte placa tectonică euroasiatică şi cea americană. În fiecare an se distanţează una de altă câte jumătate de cm. Acest tip de erupţie nu s-a mai produs de 7000 de ani. A făcut o fractură de 700 de metri.

Deci, jumătate de cm pe an versus vinerea trecută 700 de m. Nu că dormim liniştitţi, dar răsuflăm uşuraţi că nu se mai clatină totul prin casă. Pericolul real este zona aeroportului. În acest moment erupţia este controlată, lava nu a ajuns pe autostradă. Geologii estimează că vorbim de un drenaj al magmei care poate dura chiar şi decenii”.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Mărturiile unei românce din Islanda despre cum s-a văzut erupția vulcanului