Au fost anunţate PREMIILE la gala "Hate Awards": Ce premiu a primit Olivia Steer, activistă a luptei contra vaccinării în România
Primăria Capitalei și Violeta Alexandru au primit premii pentru exemplu pozitiv, în timp ce Olivia Steer, activistă a luptei contra vaccinării în România, și Coaliția pentru Familie s-au numărat printre cei cărora li s-a acordat diplomă pentru "promovarea intoleranței", luni seară, la Gala "Hate Awards".
Primăria Capitalei și Violeta Alexandru au primit premii pentru exemplu pozitiv, în timp ce Olivia Steer, activistă a luptei contra vaccinării în România, și Coaliția pentru Familie s-au numărat printre cei cărora li s-a acordat diplomă pentru "promovarea intoleranței", luni seară, la Gala "Hate Awards".
Gala organizată de Active Watch, ajunsă la cea de-a II-a ediție, își propune să-i premieze pe "cei mai merituoși protagoniști ai exprimării responsabile" și să-i expună "pe cei mai stridenți autori de mesaje de ură".
Evenimentul s-a desfășurat la Sala Studio a Teatrului "Odeon", în aceeași zi în care Active Watch a lansat "Raportul Anual cu privire la discursul instigator la ură din România în perioada 2015-2016", iar persoanele publice și entitățile premiate sunt precizate în document.
Premiile pentru "eroi de bine" și premiile negative au fost prezentate de președintele ActiveWatch, Mircea Toma. La înmânarea diplomelor, acesta a fost ajutat, printre alții, de pianistul Lucian Ban, regizorii Radu Jude, Hanno Hoffer, Patrick Brăila, dramaturgul Alina Nelega, activistul pentru persoanele cu dizabilități Matei Ghigiu și de deputatul Florin Manole.
Astfel, premiul acordat Primăriei Capitalei și primarului general, Gabriela Firea, cu titlul "Nașă a multiculturalismului", este ca urmare a deciziei municipalității de amenajarea a Piațetei Elie Wiesel și dării spre folosință a unui imobil pentru Muzeul Holocaustului și Istoriei Evreilor. Din partea Primăriei Capitalei, diploma a fost ridicată de viceprimarul Domnița Florescu.
O diplomă acordată ca premiu negativ cu titlul "Vă declar hoț și hoție" a fost cea decernată Coaliției pentru Familie pentru că, "împreună cu tâlharii din politică, au reușit să ne fure și ultima speranță că România se va moderniza vreodată".
ActiveWatch apreciază că "demersul Coaliției pentru familie de modificare a definiției familiei în Constituția României reprezintă unul dintre cele mai puternice și mai reușite demersuri de advocacy din ultimii ani din țara noastră", dar adaugă că "tonul discursurilor celor care au susținut public mișcarea a fost, de cele mai multe ori, nuanțat, limbajul agresiv, care promovează ură, fiind rar întâlnit".
"Cu toate acestea, cele mai des folosite mesaje au fost cele care puneau accentul pe pericole la adresa familiei, copiilor, valorilor tradiționale ale neamului, homofobia și stereotipurile negative față de comunitatea LGBTIQ fiind de cele mai multe ori o piatră de temelie în construcția argumentelor Coaliției și susținătorilor ei", potrivit raportului ActiveWatch.
Totodată, premiul pentru Olivia Steer, la categoria exemple negative, pentru "campania de vaccinare antitoleranță față de comunitățile LGBT", a fost intitulat "Gâscă a Fecundității Neamului".
"Olivia Steer, una dintre cele mai cunoscute figuri ale luptei împotriva vaccinării în România, a publicat pe contul ei de Facebook (...) un mesaj care portretiza activitățile reprezentanților comunității LGBTIQ în termeni de amenințări la adresa existenței poporului român", potrivit ActiveWatch.
Un alt premiu negativ, cu titlul "Cuib de lecturi legionare", acordat pentru "carte negaționistă, lansată la o cunoscută librărie din București", au primit, la pachet, Vasile Zărnesc, Fundația Academia DacoRomână și Librăria Eminescu. Diploma a fost adresată librăriei Mihai Eminescu, pentru "căldura cu care a găzduit și a promovat un volum negaționist, scris de un colonel obscur și produs de o editură paraliterară".
Violeta Alexandru a fost distinsă cu premiul "Remus Cernea" pentru "curajul și consecvența cu care susține valorile societății deschise, ale drepturilor fundamentale ale omului".
"Marșul diversității, organizat la București, a reușit să atragă în 2016 un număr record de participanți: peste 2.500 de persoane. (...) Pentru prima dată, un ministru în funcție din Guvernul României a participat la Marșul Diversității. Violeta Alexandru, ministrul pentru Dialog social, a transmis un mesaj oficial pentru comunitatea LGBT din România", subliniază Active Watch în raportul privind DIU în România.
Prezentă la eveniment, Violeta Alexandru a spus doar că nu merită un astfel de premiu, întrucât ceea ce a făcut în 2016 reprezintă un gest de normalitate.
Un alt premiu încadrat la categoria "eroi de bine" a fost "Hollywood de Ferentari", acordat trupei de elevi actori Playhoud pentru că "a reușit să pună reflectoarele pe o Românie invizibilă", cu spectacolul "Povestiri din curtea școlii".
"'Povestiri din curtea școlii' este un spectacol bazat pe poveștile de viață ale unui grup de tineri din cartierul Ferentari. Subiectul discriminării și marginalizării cu care tinerii se confruntă este o parte importantă a spectacolului, alături de speranțele și visele lor. 'Povestiri din curtea școlii' a fost o inițiativă a asociației Graphis 122 și a Policy Center for Roma and Minorities și s-a jucat în mai multe spații din București, precum și în cadrul festivalului de teatru Ideo Ideis de la Alexandria", se arată în raportul ActiveWatch.
Un alt premiu ca exemplu pozitiv, intitulat "Om, nu adjectiv", a fost cel acordat lui Laurențiu Garofeanu, autorul unui film documentar despre persoanele fără adăpost, intitulat "It could be you ('Puteai fi tu' — n.r.)", pentru că: "Ne-a ajutat să descoperim, după decenii de cinică ignoranță, că planeta homeless este locuită de oameni".
"Filmul, compus în întregime din interviuri cu persoane care nu mai au locuință, dă profunzime acestor oameni care, de obicei, sunt reduși la cele mai crude stereotipuri. Pe lângă filmul documentar, Laurențiu Garofeanu a organizat și o expoziție de fotografie. Proiectul a fost sprijinit de asociația Samusocial din România", a notat ActiveWatch.
Sursa: Agerpres
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰