Antena Meniu Search
x

Video Autorităţile caută soluţii pentru reducerea numărului de atacuri ale urşilor asupra oamenilor

Urşii periculoşi vor fi ucişi în maximum 24 de ore! Se lucrează de zor la o ordonanţă de urgenţă care va permite intervenţia unui vânător şi a unui jandarm, pentru a omorî animalul sălbatic. Ministrul Mediului spune că atacurile s-au înteţit. Nu mai devreme de ieri, un bărbat a fost desfigurat de un urs, în Harghita. 

de Redactia Observator

la 19.06.2021, 22:52

Vezi și
  • Şapte medici s-au luptat, timp de şase ore, pentru a salva viaţa unui bărbat atacat de urs.

Bărbatul a fost suprins de animal în mijlocul câmpului, în apropierea unei ferme de lângă Cristuru Secuiesc: "Aici e căzută căciula, băţul cu care se îndrepta spre casă, urmele de sânge. Nu e nici aproape de pădure, nici de tufe. Vă rog frumos să luaţi măsuri! Săracul om, gândiţi-vă, o persoană de 50 de kilograme, de aici s-a întors înapoi la stână aproximativ 500-600 de metri, mai avea un pic, a căzut jos". 

Bărbatul a fost operat de urgenţă. Şase ore a durat intervenţia celor şapte medici care i-au salvat într-un final viaţa. 

Adrian Dobrică, specialist de chirurgie toracică: Exista lipsă de substanţă osoasă şi musculară. Asta înseamnă că l-a muşcat şi i-a rupt bucăţi din el, fragmente din oase, din muşchi, şi din mandibulă îi lipsea o bucată. Personal am operat în jur de 50 de oameni atacaţi de urşi, este al doilea caz ca şi complexitate. 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că va modifica legislaţia astfel încât în cel mult 24 de ore de la atacul unui urs asupra unui om sau a unei gospodării, autorităţile să poată interveni. Acum, durează chiar şi două săptămâni să fie permisă acţiunea. 

Pe acelaşi subiect

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Familia victimei sau cercul de cunoştinţe sau societatea din imediata vecinătate a victimelor tratează într-un fel şi vine şi solicită autorităţilor statului să acţioneze prevenitv. Şi avem 80 şi ceva la sută din populaţia ţării care nu intră în contact cu această problemă, oameni care privesc de la distanţă, câteodată de la etajul 10 din blocurile din Capitală şi nu înţeleg amploarea fenomenului. Ca ministru al Mediului sunt responsabil de măsurile ce trebuie luate pentru protejarea vieţii umane.

Problema suprapopulaţiei de urşi dă bătăi de cap autorităţilor

În Voslobeni, Harghita, oamenii primesc zilnic câte un mesaj RO-Alert pentru că în sat sunt urşi. Au rămas fără stupi, vaci sau oi, iar ministrul spune că îşi doresc doar să trăiască liniştiti. De cealaltă parte, activiştii de mediu explică de ce nu sunt de acord cu măsura. 

Cristina Lapiş, activist: Faptul de a recunoaşte un urs care a produs un accident sau o pagubă este iluzoriu. După ce îl recunoşti? Ori îl prinzi asupra faptei şi atunci spui că ăsta e vinovatul şi îl microcipezi, cum se întâmplă în străinătate. Şi vezi dacă mai vine a doua oară tot el, că poate vine altul. O rezolvare eficientă ar fi, în primul rând, o numerotare a urşilor, dar după norme europene. 

În Harghita, populaţia de urşi a ajuns anul trecut la 2.077 de exemplare, peste limita acceptată de două mii de exemplare. Problema suprapopulaţiei a fost ridicată şi astăzi, în şedinţa premierului cu prefecţii. Deocamdată, nu a fost luată vreo decizie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » Autorităţile caută soluţii pentru reducerea numărului de atacuri ale urşilor asupra oamenilor