Antena Meniu Search
x

Avertisment MAE pentru românii care își fac teste Covid-19 în Bulgaria

Românii aflaţi în drum spre Grecia care sunt confirmaţi cu Covid-19 în Bulgaria, pentru că au ales să își facă testele în țara vecină, pot fi plasaţi în carantină sau autoizolare chiar acolo, întrucât se supun prevederilor legislației bulgare în contextul pandemiei, atrage atenția Ministerul Afacerilor Externe.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 17.07.2020, 13:35

Avertisment MAE pentru românii care își fac teste Covid-19 în Bulgaria
Avertisment MAE pentru românii care își fac teste Covid-19 în Bulgaria - Profimedia Images
  • Românii confirmați pozitiv sunt supuși legilor din Bulgaria
  • La intrarea în Bulgaria, românii completează o declarație prin care se obligă să respecte măsurile

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, cetăţenii români care în urma acestor testări sunt confirmaţi cu COVID-19 sunt supuşi măsurilor aplicabile pe teritoriul acestui stat, inclusiv plasare în carantină sau autoizolare.

În context, MAE reaminteşte că la intrarea în Bulgaria cetăţenii români completează o declaraţie prin care atestă că se obligă să respecte măsurile dispuse prin ordinele Ministrului Sănătăţii, îşi asumă riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 şi călătoresc pe propriul risc. Varianta bilingvă (română/bulgară) a declaraţiei se regăseşte pe pagina de internet a MAE.

MAE a cerut de asemenea autorităților din Grecia o comunicare transparentă în privința măsurilor adoptate, pentru a fi evitate situațiile în care acestea se schimbă cu câteva ore înainte să intre în vigore.

„În cadrul dialogului cu partea elenă, ambasadorul român a subliniat importanţa unei comunicări transparente a măsurilor adoptate de către autorităţile elene în contextul pandemiei de COVID-19 şi, implicit, asigurarea unei predictibilităţi a adoptării şi implementării acestora, astfel încât cetăţenii români să îşi poată organiza, în cunoştinţă de cauză, eventualele sejururi turistice în Grecia, cu înţelegerea abordării epidemiologice generate de actuala pandemie şi a măsurilor necesare pentru a preveni inclusiv contaminarea turiştilor străini”, se arată în comunicat.

Condiții de intrare în Grecia, prin vama Kulata-Promachonas

Referitor la condiţiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, MAE reaminteşte că, începând cu data de 15 iulie, ora 00,01, pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, cetăţenii români trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei prin punctul de frontieră de la Kulata-Promachonas şi testul molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei.

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză şi să conţină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi seria şi numărul cărţii de identitate sau ale paşaportului persoanei respective.

Ministerul Afacerilor Externe continuă să urmărească evoluţiile cu privire la tranzitul cetăţenilor români prin punctul de frontieră de la Kulata-Promachonas şi continuă dialogul cu autorităţile elene pentru identificarea de soluţii necesare reducerii timpului de aşteptare şi prevenirii unor noi aglomeraţii în perioada următoare.

De asemenea, MAE menţionează că autorităţile elene competente pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Avertisment MAE pentru românii care își fac teste Covid-19 în Bulgaria