Avionul cu militari americani care s-a defectat blochează aeroportul Băneasa
O tragedie aviatică de proporţii a fost evitată la limită ieri pe aeroportul Băneasa. O aeronavă cu 68 de oameni la bord, militari americani şi membri ai echipajului, a aterizat forţat după o defecţiune gravă la trenul principal. Unul din motoare şi una din aripi au fost avariate. Aeronava este şi astăzi blocată pe pistă, iar traficul a fost redirecţionat pe Otopeni. Americanii au trimis o echipă de experţi străini pentru a evalua situaţia. Soldaţii americani au ajuns astăzi în siguranţă acasă.
- Militarii au părăsit România, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Otopeni
- Ambasada Statelor Unite a mulţumit autorităţilor din România pentru modul în care au acţionat
Aeronava Boeing 767-300ER este un model de avion civil, cu autonomie sporită, care se utilizează, de obicei, la zborurile trans-oceanice. Avionul ajunge de două ori pe săptămână în baza de la Băneasa pentru realimentare, după 5 ore de zbor din Kabul, capitala Afganistanului. Destinaţia finală - Statele Unite, acasă la militarii pe care îi transportă.
Vineri însă zborul nu a decurs conform planului. Pe aeroportul Băneasa trenul de aterizare a cedat iar avionul a atins solul înclinat spre stânga. Potrivit martorilor, a lovit asfaltul cu aripa şi o parte din motor. La bordul avionului se aflau 68 de pasageri - 44 de militari şi 24 de membri ai echipajului.
Sorin Stoicescu, expert în aviație: Probabil, comandantul, după ce a dat comanda de scoatere a trenului de aterizare, a avut o semnalizare de defect, probabil la jamba principală stângă.
Omul a venit foarte frumos, puţin înclinat stânga, însă a aterizat perfect, ca după manual.
Îndemânarea pilotului a fost salvatoare, spun specialiştii. Din fericire, avionul nu avea nici mult combustibil pentru că ar fi putut lua foc..
Sorin Stoicescu, expert în aviație: Ar fi putut să iasă din pistă, ar fi putut să se producă şi alte avarii ale aeronavei, dintre care unele ar fi putut să genereze şi o catastrofă. Însă, pentru asta există piloţi, pentru asta sunt pregătiţi.
Imediat după ce a fost anunţat accidentul, mai multe echipaje de intervenţie au ajuns să acorde primul ajutor. Pasagerii au fost evacuaţi în siguranţă pe tobogane gonflabile.
Ambasada Statelor Unite a mulţumit autorităţilor din România pentru modul în care au acţionat.
Ambasada SUA în România: Ambasada îşi arată mulţumirea sinceră şi aprecierea pentru Ministerul Transporturilor, Autoritatea Aviatică Civilă, angajaţii aeroportului, patrulei de fronieră şi tuturor celor care au răspuns prompt şi profesional pentru a oferi asistenţă pasagerilor şi membrilor echipajului.
De mai bine de 24 de ore, aeronava este blocată pe pista din Băneasa iar traficul aerian a fost redirecţionat spre Otopeni.
Francesca Simionescu, reporter Observator: Există mai multe variante de scoatere a avionului de pe pistă, însă, în acest caz, avionul trebuie tractat. Fie se va întinde un covor de spumă pe toată distanţa pe care va fi tractat, fie i se vor monta ansable de roţi sub aripă. Cert este că intervenţia va dura mai mult decât era preconizat iniţial.
Pentru intervenţie, este nevoie de specialişti cu licenţă pentru Boeing 767. Roamero are doar pentru modelul 737. Americanii au chemat în ajutor o echipă specială care să decidă în ce fel trebuie mutată aeronava, care acum este sprijinită pe perne de aer, pe pistă.
Militarii au părăsit România, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Otopeni. O altă aeronavă a companiei Omni Air a venit special din Washington să îi preia. După incidentul de ieri, autorităţile de la noi au pornit o anchetă.
Francesca Simionescu, reporter Observator: O investigaţie privind siguranţa pasagerilor care au aterizat ieri pe aeroportul Băneasa este desfăşurată acum de către o comisie a Autorităţii de Investigaţie şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile.
Primele concluzii vor veni peste o lună.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰