Bacalaureat 2018 ilegal? Desfășurarea probelor orale în februarie încalcă legea
Bacalaureat 2018 ilegal? În acest an, în premieră pentru România, elevii de clasa a XII-a vor începe examenul de Bacalaureat în februarie.
Bacalaureat 2018 ilegal? În acest an, în premieră pentru sistemul de învățământ din România, elevii de clasa a XII-a vor începe examenul de Bacalaureat în februarie.
Bacalaureat 2018 începe pe 12 februarie
Astfel, luni, 12 februarie, încep probele orale ale examenului de Bacalaureat 2018. Prima probă este la limba şi literatura română. Urmează între 16 şi 20 februarie competenţele digitale, iar în 21 şi 22 februarie, elevii vor fi testaţi la o limbă de circulaţie internaţională.
- Recomandare Profesorii ameninţă cu boicotarea examenelor
Însă, un fost fost secretar de stat in Ministerul Educației, Oana Badea, în prezent primar al municipiului Aiud, susține că elevii vor participa la un examen de bacalaureat 2018 ilegal.
"Educația fiecărui elev nu ține de minister, ține și de reactia noastră, a celor din interiorul sistemului. Mi se pare incorect să le spun viitorilor adulți, oameni activi în societatea romanească, faptul că putem încalca o prevedere legală pentru că ministerul spune că o putem incalca", a scris Oana Badea pe Facebook.
Se încalcă flagrant legea
Oana Badea, fost profesor la Colegiul Tehnic Aiud, a explicat, pentru ziare.com, că, prin organizarea probelor orale în februarie, se încalcă flagrant legea, iar unul dintre riscuri este ca ordinul de ministru să fie atacat în contencios administrativ.
"În acest moment se incalcă prevederile unei legi organice, Legea Educației Nationale, cu privire la cei care pot să sustina examenul de Bacalaureat. Nu te poți înscrie la examenul de Bacalaureat 2018 daca nu ai promovat inclusiv clasa a XII-a sau a XIII-a de liceu. Mutând competențele în februarie, se bat cap în cap aceste două optiuni: optiunea de a susține in februarie probele de competente cu optiunea de a susține Bacalaureatul de catre cei promovati", a precizat Oana Badea.
Primarul municipiului Aiud a adăugat că actuala lege, intrată în vigoare în 2011, prevede că examenul de Bacalaureat poate fi susținut doar de elevii care au promovat clasa a XII-a, spre deosebire de legea anterioară, 84/1995, care nu făcea această mențiune.
Explicația Ministerului Educației
Duminică, Oana Badea a publicat pe pagina de Facebook un răspuns pe care Ministerul Educației l-a oferit vicepreședintei Comisiei de specialitate din Camera Deputatilor, doamna Florica Cherecheș, care a formulat o interpelare referitor la această problemă, la sfârșitul anului trecut.
Oana Badea susține că răspunsul Ministerului Educației este "incomplet, inexact si inacceptabil".
"Răspunsul oferit este incomplet, inexact si inacceptabil pentru că nu poti citi art. 78 trecând peste art. 77, cel care lamureste CINE poate susține bacalaureatul:
" art. 77(1) Absolventii invatamantului liceal primesc diploma de absolvire si foaia matricola, parte a portofoliului educational, care atesta finalizarea studiilor liceale si care confera dreptul de acces, in conditiile legii, in invatamantul postliceal, precum si dreptul de sustinere a examenului de bacalaureat.
(2) Elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor sustine examenul national de bacalaureat".
PS: Pana în 2018, art 78 invocat în raspuns a fost respectat integral pentru ca:
1. Anul scolar incepe la 1 septembrie si se termina la 31 august;
2. Inscrierea candidatilor la prima sesiune a bacalaureatului in luna mai, ultima saptamana de cursuri a clasei a XII-a, era dupa incheierea situatiei scolare a acestora;
3. Probele de competente desfașurate la inceputul lui iunie erau in cadrul semestrului al II-lea", scrie Oana Badea.
Elevii de clasa a XII-a, puși să semneze că sunt deja absolvenți
Oana Badea susține că mai grav este că elevii au fost puși să semneze că sunt deja absolvenți.
"Uitându-mă pe cererea de inscriere imi dau seama cat de catastrofala este situatia. Practic, toti cei inscrisi au declarat in fals ca sunt absolventi. De aceea tace ministerul. Nu stiu daca nu e instigare la fals si uz de fals asa ceva. Nici macar nu au adaptat cererea de inscriere la situatia pe care au creat-o. Totusi, liceenii nu au nicio vina", a precizat Oana Badea pentru sursa citată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰