Bacalaureat 2018: texte hilare ale elevilor, la proba scrisă de română
Un nou Bac, o nouă serie de "perle" la Limba şi Literatura Română! La Bacalaureat 2018, Eminescu, Arghezi şi Blaga au căzut victime condeielor mai puţin inspirate ale tinerilor. Subiectul al treilea al examenului scris a fost cel care le-a dat cele mai mari bătăi de cap elevilor.
Un nou Bac, o nouă serie de "perle" la Limba şi Literatura Română! La Bacalaureat 2018, Eminescu, Arghezi şi Blaga au căzut victime condeielor mai puţin inspirate ale tinerilor. Subiectul al treilea al examenului scris a fost cel care le-a dat cele mai mari bătăi de cap elevilor. "Luceafărul" lui Eminescu a devenit pentru unii o ceartă la distanţă, iar pentru alţii o adevărată lecţie de ocultism şi vrăjitorie.
Subiectele la română de la Bac 2018 nu au fost deloc uşoare, o spun chiar şi profesorii. Cel mai greu a fost punctul al treilea. Aici absolvenţii de liceu au avut misiunea de a scrie un eseu despre arta literară a lui Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu.
Majoritatea tinerilor au preferat "Luceafărul" lui Eminescu, deşi foarte mulţi nu au înţeles prea mult din poezie.
"Cătălin, un paj ce se ţine de rochia fetei, îi zice că dă el în bobi, să afle pentru ea ce e cu amorul", a scris un candidat.
Pentru acest elev versurile "Daca nu stii, ti-as arata // Din bob în bob amorul" au alt înţeles decât cel pe care l-a avut poetul. Pentru alt elev, Cătălin - pajul - aruncă o vrajă de dragoste asupra Cătălinei, în loc să-i explice pas cu pas, bob cu bob, despre ce înseamnă dragostea. Nici dialogul dintre Luceafăr şi Demiurg nu a fost înţeles de unii.
Au fost şi elevi curajoşi care au ales să analizeze opera poetului filosof Lucian Blaga. Unii, însă, nu au reuşit să reţină nici măcar titlul poeziei...
"Poetul nu loveşte coloana de minuni a lumii, că e om bun şi are milă de ele", a scris un elev.
Au fost şi elevi care au impresionat prin vocabular, din păcate tot ce au făcut a fost să scrie o înşiruire de cuvinte goale, fără vreo legătură cu subiectul ales.
Nici arta literară a lui Arghezi nu a scăpat. Simbolistica din poezia Testament le-a scăpat, în schimb, multora.
Poezia se numeşte aşa, că Arghezi şi-a lăsat în testament poeziile fiilor lui din toată lumea, că altceva n-a avut de lăsat", a scris un alt elev.
Concluzia profesorilor este una îngrijorătoare. După douăsprezece clase din ce în ce mai mulţi elevi nu pot să treacă de la gândirea concretă la cea abstractă. Pentru o mare parte dintre ei poezia şi simbolistica rămân tărâmuri necunoscute.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰