Antena Meniu Search
x

Bananele si rodiile vor fi fructe romanesti!

Oricat de ciudat ar parea, bananele si rodiile vor fi fructe romanesti. Deocamdata, sunt cultivate mai mult la nivel experimental. La Bucuresti, fructele de kiwi se aduna la fiecare sfarsit de august

Vezi și

Soiurile au fost aclimatizare, dupa ani de munca, iar acum pomii sunt roditori. La Universitatea de Agronomie, din Bucuresti, profesorul Adrian Peticila e specializat in aclimatizarea plantelor aduse de peste mari si tari. A inceput cu kiwi, iar acum se poate mandri cu o plantatie de toata frumusetea. “Kiwi se poate cultiva atat ca planta in gradina cat si ca planta in productia industrial”, a spus Adrian Peticila, profesor al Universitatii Agronomice Bucuresti.

E nevoie de o investitie in planta, in sistemul de sustinere si cel de irigatii. Si ar putea fi cultivata cu succes in sudul Romaniei. Tot in gradina Universitatii, am gasit si un soi de banana. “Am ajuns in zona culturii de asimina triloba, o planta din America de Nord, care rezista bine la conditiile de frig. Aceasta planta are un fruct obaca, asemanator ca forma cu banana, dar nu are nicio legatura cu banana noastra”. A mai explicat profesorul Peticila.

Acum, specialistii Universitatii lucreaza la aclimatizarea rodiei. Incruciseaza zeci de specii, aduse din colturi diferite ale lumii. Nu stiu cand vor obtine primele fructe. Procesul este unul indelungat si meticulos. Se lucreaza in medii sterile, cu aparatura performanta.

La Tohani, in Prahova, migdalii cresc fara ajutorul oamenilor. Clima e blanda si solul numai bun. Localnicii le transforma in dulceata, le vand sau le dau la schimb.

Doar ca migdalii nu se cultiva organizat. Exista o singura livada, in rest fiecare planteaza cat si unde poate. Specialistii spun ca in tara noastra se pot cultiva cu succes diferite soiuri de plante exotice. Clima s-a schimbat. Plantele au un avans in vegetatie de aproape o luna, asa ca exista zone unde culturile de kiwi sau de banana nordului ar putea deveni profitabile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Bananele si rodiile vor fi fructe romanesti!