Antena Meniu Search
x

Banii din bănci "nu mai fac pui"

Cine pune bani la bancă va câştiga mai nimic. Românii care pot pune bani deoparte îşi văd economiile "jumulite" de către bancheri. Dobânzile scad în fiecare lună iar comisioanele cresc.

Vezi și

Lucian strânge bani să-ţi ia maşină. Suma economisită o ţine la bancă.

Nu este o sumă mare, 5000 de lei am zis eu ca ar fi un început. La final, când am mers să ridic banii, mi-am dat seama că nu era foarte avantajos, spune Lucian.

De fapt, DELOC avantajos. La o dobândă de 3,24% pe an, teoretic a câştigat în trei luni 40 de lei pentru suma depusă.

Practic, profitul s-a evaporat când a plătit lunar 3,5 lei pentru administrarea contului şi a achitat comisionul de retragere a numerarului, de 25 de lei.

După impozitul pe profit, câştigul a ajuns la mai puţin de 9 lei. În aceeaşi situaţie sunt numeroşi clienţi ai băncilor.

Când i-am depus a fost 2 la sută pe când acuma. Mi-a spus ca a scăzut la unu la sută. Nu prea mai merită, spune altcineva.

Explicaţia este simplă.

Pentru că deţin miliarde de lei cu care nu au ce să facă, băncile oferă celor care vor să economisească dobânzi mici şi comisioane foarte mari. Nu este de mirare că nimeni nu le trece pragul.

Şi, pentru că tot au bani, bancherii au ales să taxeze profitul clienţilor.

Clientul trebuie să fie tot mai atent la costurile colaterale legate de un depozit şi anume costurile conturilor curente ale cardurilor modifica substanţial randamentul depozitului, spune Gabriel Crețu, broker de credite.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, bancherii au circa 10 miliarde de lei pe care nu reuşesc să îi împrumute clienţilor sau firmelor.

Depozit mare, avantaje minime

Suma: 5.000 lei

Dobândă: 3,24% pe an

Profit: 40 de lei

Comisioane: 3,5 lei x3 luni

comision retragere: 0,55 din total: 25 lei

Profit după impozitare: 8,5 lei

sursa: finzoom

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Banii din bănci "nu mai fac pui"