Antena Meniu Search
x

Curs valutar

La 86 de ani, o bătrână din Vaslui cu 600 de lei pensie a ridicat un monument închinat eroilor din Al Doilea Război Mondial

Are 86 de ani şi o pensie care depăşeşte cu puţin 600 de lei! Cu toate acestea, bătrâna din Vaslui a reuşit să ridice un monument al eroilor.

de Redactia Observator

la 23.10.2017 , 17:08

Are 86 de ani şi o pensie care depăşeşte cu puţin 600 de lei! Cu toate acestea, bătrâna din Vaslui a reuşit să ridice un monument de peste 100 de milioane de lei. Ce-i drept, au ajutat-o şi nepoţii cu bani. Dar acum toţi sunt mândri de crucea ridicată în memoria eroilor români căzuţi în Al Doilea Război Mondial. 

"La 21.06.1941 a început războiul, urmând zile şi nopţi de groază..." Iunie, 1941, un regiment românesc se îndrepta spre zona Ţiganca pentru a intra în bătălie împotriva ruşilor. În stânga Prutului, un avion rus l-a distrus în întregime. Reprezintă doar unul dintre motivele pentru care Mama Marghioliţa, aşa cum o ştiu localnicii, a vrut să ridice monumentul.

"În timpul războiului, când eram de 10 ani, în 44, când s-a instalat armata rusească în sat la noi, a prins mulţi nemţi. Şi i-a strâns pe toţi grămadă în faţa satului şi i-a aşezat la rând, i-au pus să sape groapa, asta am văzut cu ochii mei. Când i-au împuşcat, au căzut singuri în groapă.", îşi aminteşte bătrâna.

Vezi și

Alţi tineri din localitatea natală a Mamei Marghioliţa au pierit pe diferite câmpuri de bătalii, de la Stalingrad până în Munţii Tatra. În memoria tuturor, bătrâna a făcut un efort incredibil şi a ridicat monumentul de pe marginea şoselei, între Fălciu şi Copăceana.

Pe acelaşi subiect

- A fost greu să...?

-A fost cam greu. Nu-mi pare rău, cum să-mi pară rău? Nu, am pus cu toată inima şi cu toată dragostea. 

Un alt monument, ridicat tot în memoria soldaţilor români care au pierit în primul război mondial, a fost reabilitat în această toamnă de autorităţile ucrainene din oraşul Ismail, din fonduri proprii. Monumentul "Vulturul", astăzi un simbol al comunităţii române din sudul Ucrainei, ajunsese într-o stare avansată de degradare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » La 86 de ani, o bătrână din Vaslui cu 600 de lei pensie a ridicat un monument închinat eroilor din Al Doilea Război Mondial