Antena Meniu Search
x

Ce beneficii surprinzătoare poate avea voluntariatul în viața ta

Ne trăim viețile pe repede înainte, pendulând între job, familie, prieteni, încercând să folosim la maximum timpul pe care îl avem la dispoziție. În aceste condiții, dorința de a face voluntariat ajunge undeva în coada unei liste de priorități care ne acaparează toate resursele.

de Redactia Observator

la 06.05.2019, 13:15

Voluntariat
Voluntariatul are numeroase beneficii pentru sănătate - Shutterstock

Ne trăim viețile pe repede înainte, pendulând între job, familie, prieteni, încercând să folosim la maximum timpul pe care îl avem la dispoziție și care pare din ce în ce mai comprimat. În aceste condiții, dorința de a face voluntariat ajunge undeva în coada unei liste de priorități care ne acaparează toate resursele. Totuși, beneficiile voluntariatului pot fi enorme nu doar pentru tine, ci și pentru familia și comunitatea ta.

Dacă găsești cauza în care crezi, vei constata rapid o îmbunătățire a a vieții tale, impactul stresului nu va mai fi atât de mare, îți vei face prieteni noi, te vei simți parte dintr-o comunitate, vei învăța lucruri noi și chiar și cariera ta va avea de câștigat.

Mai mult decât atât, conform studiilor, dăruind altora din timpul, resursele financiare, cunoștințele tale îți protejează sănătatea fizică și mentală în moduri pe care nici măcar nu ți le poți imagina.

Dacă timpul nu este o resursă pe care să o poți oferi și nici ceea ce știi să faci nu consideri că este foarte util pentru cauzele în care crezi, poți să faci donatii în bani. Nu-ți face griji că bugetul nu îți permite să dai sume fabuloase, orice sumă contează într-un astfel de demers.

De ce să faci voluntariat?

Prin voluntariat oferi ajutor vital oamenilor care au nevoie de el, te implici în cauze care merită atenția și resursele tale și crește nivelul tău de implicare în comunitate, într-o perioadă în care suntem din ce în ce în ce mai alienați social, deși trăim într-un mediu în care modalitățile de comunicare au crescut exponențial.

Voluntariatul și ajutorul dat celor în nevoie pot reduce stresul, combat depresia, te stimulează psihic și dau un sens vieții, mai ales atunci când ai senzația că faci totul ca un robot și zilele tale sunt la fel. Deși este adevărat că pe măsură ce crește gradul tău de implicare și beneficiile devin pe măsură, nu este nevoie ca investiția ta de timp și de resurse să fie mai mare decât îți permiți. Să oferi fie și în moduri simple îi poate ajuta pe cei care au nevoie și efectele se vor simți și în starea ta de bine.

Să te implici este esențial pentru sănătatea ta psihică și fizică

Voluntariatul are numeroase beneficii pentru tine, printre acestea aflându-se:

Te ajută să îți menții sănătatea fizică. Studiile au descoperit că persoanele care fac voluntariat au o rată mai mică a mortalității decât cele care nu se implică. Voluntarii în vârstă fac mai multă mișcare, rezolvă cu mai mare ușurință task-urile zilnice, sunt mai puțin predispuși să dezvolte hipertensiune arterială și au capacități cognitive superioare. Voluntariatul poate diminua simptomele unor afecțiuni dureroase și scădea riscul de atac de cord.

Te ajută să combați efectele stresului și ale anxietății. Aspectul social al ajutării celor în nevoie și lucratul cu alți oameni în proiecte de acest gen poate avea efecte profunde asupra stării tale de bine generale. Nimic nu eliberează mai eficient stresul decât conexiunea interumană semnificativă.

Combate depresia. Voluntariatul te pune în situația de a ieși din starea de izolare la care te predispune depresia și te ajută să dezvolți un sistem de suport care te protejează împotriva acesteia.

Te face mai fericit. Măsurând nivelul de hormoni și activitatea cerebrală, cercetătorii au descoperit că ajutor oferit celorlalți reprezintă o sursă importantă de plăcere. Oamenii sunt construiți în așa fel încât altruismul este o parte semnificativă din ei, deci, cu cât dăruiești mai mult, cu atât ești mai fericit.

Îți crește încrederea în sine. Când faci lucruri bune pentru ceilalți și pentru comunitate simți cu adevărat că poți face diferența în viața cuiva. În plus, ca voluntar ți se accentuează sentimentul de mândrie și simțul identității. Și cu cât te vei simți mai bine în legătură cu tine, cu atât este mai probabil să ai o viziune pozitivă asupra vieții tale și a ceea ce îți propui să faci mai departe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Ce beneficii surprinzătoare poate avea voluntariatul în viața ta