Antena Meniu Search
x

Biserica lui Cujbă din satul ieșean Poiana va fi restaurată

Avem o ţară frumoasă și plină de monumente istorice. Din păcate însă multe au picat pradă nepăsării și timpul a lăsat amprente adânci asupra lor.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 03.07.2020, 17:18

Vezi și
  • Biserica a fost construită acum 400 de ani.
  • Preotul Dănut Lazăr vrea să se ocupe de restaurare.

Este și povestea Bisericii lui Cujbă din satul ieșean Poiana cu Cetate. Acum, după secole în care biserica a devenit încet, încet una cu pământul, un tânăr preot și-a asumat o misiune cat un canon să îi redea strălucirea de acum patru secole.

Un strigăt pe care preotul Dănuț Lazăr, un tânăr de doar 29 de ani, l-a auzit din prima clipa în care a pășit în ruinele a ceea ce a fost cândva Biserica boierului Cujbă. 

Acum, după 400 de ani de când a fost construită și după peste 100 de ani de când nu mai are nici măcar acoperiș, preotul, ajutat de câțiva experți, au reuşit să facă primul pas spre restaurarea monumentului istoric. 

Cristian Matachi, manager de proiect: Am început demersurile pentru proiectul tehnic și obținerea autorizaţiei de intervenţie. Practic noi am obţinut acte d eproprietate. Este pentru prima dată după anii 89 când biserica are act de proprietate pe acest monument, asta nea permit să demarăm demersuri pt proiect 

Reabilitarea și ulterior refacerea picturilor interioare ar putea ajunge să coste peste un milion de euro. Vestea refacerii bisericii ii bucura pe localnici, mai ales că acum slujbele se țin într-un spațiu improvizat.

Biserica ridicată din porunca boierului Cujba în Poiana cu Cetate a fost atestată documentar prima dată în anul 1609.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Biserica lui Cujbă din satul ieșean Poiana va fi restaurată