Biserica nu vrea bani de la stat! Care este condiția impusă de B.O.R.
Statul şi-ar încălca o promisiune făcută acum 150 de ani, dacă opreşte finanţarea bisericilor
Statul şi-ar încălca o promisiune făcută acum 150 de ani, dacă opreşte finanţarea bisericilor. Este părerea reprezentanţilor Patriarhiei Române, deranjaţi de propunerea fără precedent a guvernului Cioloş de a opri finanţarea BOR, anul viitor. Patriarhul Daniel a complicat decizia executivului cu un telefon.
Banii lăcaşurilor de cult sunt, acum, la mâna parlamentarilor. Într-o campanie, reporterii Observator au arătat cât de dependentă e Biserica Ortodoxă de finanţarea statului, deşi, nici după mereu-invocata secularizare, n-a fost lipsită de averi. Adică un sfert din suprafaţa României. Păduri, lacuri, păşuni, toate bogăţiile mănăstirilor. Pentru exploatarea terenurilor, bisericile erau obligate să plătească statului o rentă. Prin secularizare, statul, de fapt, a ajuns să fie proprietarul unor moşii şi a unor averi care, oricum, fuseseră pana atunci ale statului si care fusesera donate
Propunerea fără precedent a Guvernului Cioloş, de a opri finanţarea bisericilor cel puţin temporar, l-a supărat pe Patriarh. Înalt Prea Sfinţitul l-a adus pe şeful guvernului pe calea cea dreaptă. personal.
În ultimii 3 ani, politica Bisericii Ortodoxă s-a bazat pe o teorie simplă. Anul trecut, sprijinul a fost de aproape 12 milioane de euro, doar pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Alte 30 de milioane de euro a dat Guvernul pentru construirea şi repararea bisericilor. De 4 ori mai mult ca în 2013, fără a pune la socoteală banii daţi direct de autorităţile locale. În urmă cu 2 luni, Observator arăta în campania "Afacerile Bisericii. Precum în cont aşa şi pe pământ", că mare parte din aceste finanţări nu sunt transparente.
Timp de ani de zile, Biserica ortodoxa a sustinut ca pentru cultele religioase statul nu aloca decat 0,4% din PIB. Anul trecut, Patriarhia şi o parte din eparhiile sale au declarat la Ministerul de Finanţe. Bani pe care ar trebui să-i cheltuiască, potrivit legii, doar pe acte de caritate sau întreţinerea lăcaşelor de cult.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰