Antena Meniu Search
x

Video Bomba calorică din pachetul pentru şcoală. Care sunt alimentele-pericol preferate de elevi: ''Am încercat să renunț, am avut dureri de stomac''

Un hotdog şi un energizant. Aşa arată, în ziua de azi, un pachet la modă în rândul elevilor. O vezi la orice colţ, în apropierea şcolilor, acolo unde zeci de copii se adună în jurul gustărilor pline de aditivi periculoşi. Deşi pare să aibă puţine ingrediente, un singur hotdog depăşeşte de 3 ori cantitatea de sare recomandată pe zi pentru un copil. Iar consumul de fast food poate fi devastator pentru un organism în creştere, atrag atenţia medicii.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 11.01.2023, 06:18

Vezi și

10 lei o felie de pizza şi un suc sau 14 lei trei hotdogi. E greu să te decizi mai ales când şi vitrinele cu produse de patiserie sunt pline cu foietaje aburinde. Oricare ar fi alegerea, tot nu e una sănătoasă. Iar când demodatul pacheţel pentru şcoală este înlocuit cu bani de către părinţi, tentaţia e şi mai mare. Chiar şi dacă ştiu riscurile, elevii schimbă greu gustarea plină de E-uri. 

''Tu ce mănânci în pauză? 

Când am timp să-mi fac acasă sau aşa un baton, nu prea mănânc consistent când sunt la şcoală.''

În unele cazuri, meniul este completat de o băutură energizantă. 

Pe acelaşi subiect

''Am încercat să renunț în ultima perioada la energizante, cafele, că am avut anumite dureri de stomac.

Cât de greu e să renunți?

Destul de greu, noi suntem obișnuiți și să dormim puțin.''

Alimentele-pericol dau dependenţă

Vina nu este însă doar a lor. Deşi legea interzice vânzarea alimentelor-pericol pentru sănătatea copiilor, nimeni nu le pune piedici comercianţilor care fac profit la poarta şcolii. Iar consumul zilnic al acestor produse este devastator pentru copii, spun medicii. De exemplu, un energizant are 500 de calorii, o bombă dulce pentru organism care creează dependenţă. 

Iuliana Petrișor, medic specialist: Sunt foarte multe calorii, crește glicemia în timp se produce un hiperinsulinism pentru că se depune grăsimea la nivel abdominal. El duce la prediabet și chiar diabet zaharat, iar sucurile acidulate deshidratează.

Iar dacă avertismentul medicilor nu e de ajuns, Protecţia Consumatorilor trage şi ea un semnal de alarmă. Într-un singur hotdog, găsim aproape 30 de aditivi alimentari şi 15 grame de sare. De 3 ori mai mult decât cantitatea zilnică recomandată de OMS copiilor peste 11 ani. 

Cum arată totuşi un pachet sănătos pentru elevi? Un fruct alături de un sendviş cu pâine neagră, o şuncă de calitate şi neapărat legume ar trebui să facă diferenţa, spun nutriţioniştii. O altă soluţie ar fi programul "Masa caldă". Deşi numărul şcolilor incluse a crescut la 450, şi în acest an, unele n-au putut beneficia de program din cauza licitaţiilor întârziate. Un astfel de meniu costă 15 lei şi conţine o chiflă, produse din carne sau brânzeturi, legume şi un fruct.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Bomba calorică din pachetul pentru şcoală. Care sunt alimentele-pericol preferate de elevi: ''Am încercat să renunț, am avut dureri de stomac''