Antena Meniu Search
x

Brăduleț, comuna din Argeș care se promovează prin cașcaval

Într-o comună în Argeş, o familie din două se ocupă doar de prepararea brânzeturilor. Producătorii respectă cu sfinţenie o reţetă veche de un secol şi au şi certificat care atestă produsul lor tradiţional.

de Redactia Observator

la 30.09.2019, 00:54

Vezi și

Într-o comună în Argeş, o familie din două se ocupă doar de prepararea brânzeturilor. Producătorii respectă cu sfinţenie o reţetă veche de un secol şi au şi certificat care atestă produsul lor tradiţional. Specialitatea ajunge la vânzare şi peste hotare. Români din Italia şi Germania cumpără produsele care le mai alină dorul de casă.

În fiecare zi, în comuna argeşeană Brăduleţ, localnicii au un program bine stabilit. Iar sarciniile sunt împărţite.

Într-o gospodărie, Ştefan strecoară laptele de la cele 12 vaci, printr-o metodă moştenită de la bunici. Printr-o sită şi o bucată de pânză. Apoi, laptele este pus la fiert pe o sobă de teracotă încălzită cu foc de lemne. După ce se răceşte se lasă la închegat până se face caş.

Într-o săptămână, Ştefan şi soţia lui, Geta, reuşeşc să strângă aproape 60 de kilograme de caşcaval afumat, 100% natural. De 15 ani, familia se ocupă doar cu această afacere, care a crescut de la an la an. Acum caşcavalul e comandat chiar şi din Germania şi Italia.

Tot procesul, până la afumare, durează o săptămână. În Brăduleţ, o familia din două se ocupă de brânzeturi.

La producător, un kilogram de caşcaval tradiţional costă 25 de lei. În timp ce în magazine caşcavalul produs industrial costă şi 50 de lei kilogramul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Brăduleț, comuna din Argeș care se promovează prin cașcaval