Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Brâncuși se întoarce în curtea casei părintești. Poveștile vor fi spuse cu ajutorul tehnologiei moderne

Mulți turiști ajung acasă la Brâncuși, în Gorj, dar prea puțin sunt cunoscute poveștile care încă păstrează vie amintirea sculptorului la Hobița. Pomul din care a căzut când era copil și și-a rupt mâna, școala unde și-a scrijelit numele pe bancă ori zăvoiul unde își ducea iubita sunt doar câteva dintre poveștile pe care oamenii de cultură ai locului abia aşteaptă să le spună mai departe.

de Diana Speretoiu

la 10.10.2020 , 23:30

  • Brâncuși va fi prezentat turiștilor din satul natal prin realitatea augmentativă
  • Primar: Turistul să-l vadă pe Brâncuși plimbându-se prin curte

Aurel Cernitoiu, ghid: În asemenea condiții a trăit până la 11 ani, iar vizitatorul să-și facă o idee să vadă ce a putut să creeze în viață pornind de la această simplitate, să ajungă să revoluționeze sculptura modernă. Acum 144 de ani, Brâncuși s-a încărcat aici de fericire pentru toată viața.

Într-o căsuță mică, din lemn, într-un sat situat la poalele munților. Aici s-a născut cel ce avea să devină titanul de la Hobița. Brâncuși vorbea despre muşcatele de la ferestre dar şi despre duzii bătrâni din curte, din care a căzut și și-a rupt mâna.

Aurel Cernitoiu, ghid: Se urca în dud pentru că dudul producea dude și era o mâncare bună pentru copii la vremea aceea. În bătătura unde s-a născut Brâncuși, au fost trei duzi. Datorită unei furtuni mari care a fost în zonă, al treilea a căzut și putem să spunem că este un loc hărăzit de Dumnezeu, a căzut între casă și pătul fără să facă nicio avarie.

Vezi și

Primele patru clase, Brâncuși le-a făcut în două școli diferite din comună.

Este Școala Primară din Brădiceni, unde Constantin Brâncuși a făcut clasele a treia și a patra. N-a ajuns aici de la început pentru că, inițial, a fost la școala din Peștișani, și pentru că și-a scrijelit banca, a fost pedepsit și n-a mai vrut să se ducă la școala din Peștișani și așa părinții l-au înscris aici, școală care se află la doi pași de casa unde s-a născut mama acestuia

Toate poveștile cunoscute și amintirile mai puțin știute de acum mai bine de 100 de ani vor fi strânse și spuse mai departe turiștilor care vor ajunge la Hobița prin intermediul tehnologiei actuale.

Cosmin Pigui, primarul localității Peștișani: Constantin Brâncuși a locuit aici. Aici s-a născut, a mers cu rațele, cu gâștele, aici a fost la școală, aici a făcut năzbâtii. Sunt foarte multe povești pe care le putem prezenta turiștilor pentru a-i atrage în comuna lui Brâncuși. Vrem să apelăm la realitatea augmentativă. Turistul să-l vadă pe Brâncuși plimbându-se prin curte.

Turiștii sunt așteptați apoi cu brațele deschise la pensiunile din apropiere.

Alin Fuiorea, administrator pensiune: Invităm turiștii să deguste sărmăluțele noastre cu piftii, este o zonă de la noi din țară, unde se mănâncă sarmale cu piftii. În ultimii ani, au început să vină foarte mulți turiști străini, dar fiind pandemie, s-a oprit și a fost puțin mai greu pentru noi.

Cei interesaţi pot descoperi şi alte meșteșuguri aproape uitate, precum ţesutul la război sau cusutul cămăşilor populare.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Întrebarea zilei
Ați renunța la economisirea pentru o locuință sau o mașină ca să vă bucurați de vacanțe și hobby-uri?
Observator » Ştiri sociale » Brâncuși se întoarce în curtea casei părintești. Poveștile vor fi spuse cu ajutorul tehnologiei moderne