Într-o peşteră din judeţul Cluj se produce o brânză unică în lume
Într-o peşteră din judeţul Cluj se produce o brânză unică în lume. Maturată într-o grotă subterană din comuna Ţaga, celebra brânză de Năsal este realizată cu ajutorul aerului de acolo.
Într-o peşteră din judeţul Cluj se produce o brânză unică în lume. Maturată într-o grotă subterană din comuna Ţaga, celebra brânză de Năsal este realizată cu ajutorul aerului de acolo.
De ce este special, au vrut să afle sute de curioşi, care au asistat la procesul de producţie.
Cum se produce celebra brânză de la Năsal
Bucăţile de brânză sunt puse ulterior pe rafturi, în peşteră. De aici încolo, tot procesul de maturare este natural.
În condiții optime şi constante de temperatură, bacteria se depune în mod natural pe brânză, fără să fie adăugată ulterior prin intervenția omului, cum se face de exemplu la brânzeturile cu mucegai produse în Franţa.
Peștera nu este foarte mare, iar producerea delicatesei este lentă. Bacteria trăiește doar într-o parte a grotei, iar tentativele de înmulţire, făcute de-a lungul timpului, nu au avut succes. Procesul de maturare a brânzei durează, în funcţie de sortiment, de la 20 până la 60 de zile. Vizitatorii care au intrat astăzi în grotă au fost uimiţi să descopere că tehnica nu s-a schimbat deloc în zeci de ani.
Laptele este luat direct de la localnici. Din zece litri, se obţine doar un kilogram de brânză maturată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰