Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Brânza, nelipsită la masa de Paşte. Care sunt cele mai căutate sortimente

De Paşte, brânzeturile completează perfect meniurile tradiţionale. De la aperitiv şi până la desert, sunt nelipsite de pe mesele noastre, iar caşul proaspăt, telemeaua şi brânza dulce pentru pască sunt cele mai căutate, spre bucuria ciobanilor şi a fermierilor. Deşi toate lactatele s-au scumpit, suntem pregătiţi să plătim preţul fără să fim zgârâie-brânză. 

de Iulia Pop

la 16.05.2022 , 10:26

Iulius Molnar, fermier: Avem un platou tradiţional bănăţenesc, unde domină brânza. (...) E regina în farfurie, dacă mai punem pe lângă ea un şonc din Banat, o pâine tradiţională de casă, o ceapă, ridichi şi o ştampă de răchie, avem o zi foarte frumoasă.

Iulius Molnar se trage dintr-o familie de fermieri. La câţiva kilometri de Timişoara, creşte aproape 1000 de oi şi peste 100 de vaci. 

Iulius Molnar, fermier:  Avem 3 tipuri de branză, telemeaua de vacă, mai tare, mai sărată, telemeaua de oaie, la fel, mai tare, mai sărat, sau caşul puţin sărat.

Vezi și

Citește și: Obiceiuri dulci care te-ar putea ajuta să reduci grăsimea abdominală. Ce deserturi recomandă nutriționiștii

Pe acelaşi subiect

Cât costă brânza de calitate

Paştele nu e complet fără un astfel de platou, iar fermierii au muncit ca să avem pe masa de sărbătoare brânză de calitate. Caşul de oaie puţin sărat costă 35 de lei kilogramul, iar telemeaua de vacă 22 de lei. Sunt în medie preţuri cu 10% mai mari, însă gustul face toţi banii.

În pieţe, e imposibil să mergi şi să nu guşti. Clienţii caută brânza perfectă pentru masa de Paşte. 

Reporter: Cum e brânza?

Client: Foarte bună. 

Client către vânzător: Daţi-mi şi din asta! Mai mult un pic. Aşa.

La aperitiv o consumăm, merge cu drob, cu roşii, cu castraveţi, de toate.

Telemea, numai telemea cumpăram de la doamna. 

Nu e masa completă. Trebuie întotdeauna brânză. 

Reporter: Preţurile cum vi se par? 

Client: Sunt ok, pentru că ştim cât costă cerealale şi ne dăm seama că au crescut şi astea, din păcate.

Brânza dulce de vaci, căutată pentru prepararea deserturilor  

Pe lângă caş şi telemea, şi bânza dulce de vaci este căutată, fiind ingredientul de bază pentru pască. Într-o cofetărie din Timişoara se vând zilnic sute de bucăţi.

Trebuie să fie o brânză de calitate. O brânză de vacă, grasă, spune un client.

Veronica Gavrea, manager cofetărie: În această perioadă producem foarte multe bucăţi de pască. (...) ne-am făcut un stoc considerabil de peste 250 de kg de brânză.

Că o consumăm ca atare, pe platouri bogate, sau ca ingredient în deserturi savuroase, masa de Paşte n-ar fi mare brânză fără brânzeturi de calitate.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Brânza, nelipsită la masa de Paşte. Care sunt cele mai căutate sortimente