Brexit-ul închide o fabrică de încălţăminte din Bihor
Revoltă în stradă pentru sute de locuri de muncă. Patronii unei fabrici de încălţăminte din Bihor se pregătesc să pună lacătul pe uşă. Nu este un caz izolat. Brexitul şi comenzile tot mai mici au creat probleme multor firme. Pierderile sunt uriaşe.
Revoltă în stradă pentru sute de locuri de muncă. Patronii unei fabrici de încălţăminte din Bihor se pregătesc să pună lacătul pe uşă. Nu este un caz izolat. Brexitul şi comenzile tot mai mici au creat probleme multor firme. Pierderile sunt uriaşe. Aşa că liderii din industrie cer o mână de ajutor autorităţilor, mai ales că angajaţii români îmbracă oameni de pe tot continentul. Din mâinile lor ies piese vestimentare care se vând sub eticheta unor branduri de lux.
În Aleşd, judeţul Bihor, 500 de oameni şi-au strigat revolta, în faţa fabricii pentru care au lucrat aproape 20 de ani.
Fabrica de încălţiminte se va închide din cauza comenzilor tot mai mici pentru export. Era singura sursă de venit pentru cei din zonă.
O angajată se plânge că "nu ştiu ce o să fac de mâine. Şi soţul bolnav şi salariul numai al meu. Şi am şi eu o vârstă, 51 de ani".
Incertitudinile aduse de Brexit, dar şi problemele financiare ale celorlalţi parteneri din Europa au lovit dur industria textilă din România.
Pentru a salva industria care ne-a adus profituri uriaşe din export, patronatele au cerut ajutorul autorităţilor. Nu au primit răspunsuri clare.
Probleme sunt şi cu forţa de muncă. Asta pentru că cele mai multe salarii sunt minime, adică 1.263 de lei. Rar depăşesc nivelul de 2.000 de lei. În România, 9.000 de firme au 400.000 de salariaţi în acest sector.
Ne aflăm în judeţul Vrancea, mai exact în oraşul Panciu, care are aproximativ opt mii de locuitori. Foarte mulţi dintre oamenii de aici lucrează în domeniul confecţiilor. De altfel, în spatele porţilor acestei fabrici muncesc peste 500 de angajaţi pentru branduri celebre din Marea Britanie, Franţa sau Germania.
Prin mâinile acestor lucrători au trecut şi 50 de mii de piese vestimentare pe săptămână.
Elena Stoica, manager fabrică de confecţii: În Vrancea sunt fabrici modernizate după ultimele standarde internaţionale, fabrici care sunt auditate din punctul de vedere al responsabilităţii sociale, iar marea majoritate a producţiei merge pe piaţa marii Uniuni Europene
Pe Mădălina Iorga am găsit-o croind o rochie care va ajunge în vitrinele englezeşti. Ne explică de ce nu are mai multe colege tinere.
Răbdarea şi meticulozitatea sunt calităţi esenţiale pentru ca bucăţile de material să devină piese de lux.
După controlul riguros, hainele sunt gata de expediere.
În 2018, exporturile în industria textilă au fost de 6,6 miliarde de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰