Antena Meniu Search
x

Bucate alese și peisaje de poveste. Frumoasa Bucovină, în straie de sărbătoare

În acest ţinut binecuvântat de Dumnezeu, miroase a flori şi busuioc. Harnicele gospodine frământă de zor. Pregătesc babe moldoveneşti - cozonaci dolofani, rumeniţi în cuptor cu lemn de fag.

Vezi și

În acest ţinut binecuvântat de Dumnezeu, miroase a flori şi busuioc. Harnicele gospodine frământă de zor. Pregătesc babe moldoveneşti - cozonaci dolofani, rumeniţi în cuptor cu lemn de fag.

În bucătăriile din Bucovina, gospodinele nu mai prididesc de atâta treabă. Babele trebuie să fie gata înainte să înceapă slujba. Vorbim, desigur, despre tradiţionalii cozonaci moldoveneşti, copţi în oală de lut.

În momentul în care s-au copt, capătă aşa un fel de broboadă pe o parte. +05.50 Ies din această cană de lut şi capătă broboane.

Cântăreaţa de muzică populară Viorica Macovei a primit ajutor de mătuşa ei, Maria.

Făină, zahăr, sare cu un pic de drojdie şi cu un pic de apă călduţă.

Aluatul nu e fraged fără ouă, unt de casă şi lapte cald. Secretul stă în frământat. Durează cel puţin o oră. Se adaugă apoi nuci, rahat sau stafide.

Facem cruce şi-l punem la crescut.

Aluatul este ţinut la dospit încă o oră şi o oră este lăsat la cuptor, în foc cu lemn de fac. Când sunt gata, babele sunt unse cu o pană de gâscă.

Aici am pregătit apa cu zahăr şi cu un pic de ulei, cu aceeaşi pană fermecată se unge aşa, pe deasupra.

Apoi, pe babe este aşezată o cârpă, sau o broboadă cum se zice în Bucovina. Mâine dimineaţă, după slujba de înviere, toţi ai casei beau o gură de agheasmă, iar un dumicat de pască iar copiii umblă după oră.

Să fii roşu şi sănătos ca oul, bogat şi preţuit ca banul. Şi un pic de busuioc care să-ţi aducă mult noroc.

Pe vremuri, busuiocul era ţinut la brâu sau la piept, în loc de parfum.

Se curăţă copacii, se văruiesc copacii, freamătul gospodinelor de a face curăţenie prin casă. După aceea, săptămâna mare cu pregătiri, cu pască, slujba de la biserică. Ai impresia că eşti în rai.

Raiul din Bucovina îi atrage şi pe turişti. Dacă veniţi în Bucovina, trebuie neapărat să încercaţi o plimbare cu trăsura. 

Sunt şi credincioşi care caută aici liniştea mănăstirilor. La mănăstiri, în general nu se consumă carne, călugării pregătesc peşte.

La slujba de înviere, credincioşii trebuie să meargă cu sufletul curat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Bucate alese și peisaje de poveste. Frumoasa Bucovină, în straie de sărbătoare