Antena Meniu Search
x

15 bucureşteni au făcut atac de panică după cutremurul de noaptea trecută

Un cutremur de 5,2 pe scara Richter a zguduit România noaptea trecută. Seismul, cel mai mare din ultimii aproape doi ani, s-a produs în Vrancea, la o adâncime de 120 de kilomeri şi a fost resimţit în mai multe zone din ţară, inclusiv în Bucureşti.

de Redactia Observator

la 31.01.2020, 20:41

Vezi și

Un cutremur de 5,2 pe scara Richter a zguduit România noaptea trecută. Seismul, cel mai mare din ultimii aproape doi ani, s-a produs în Vrancea, la o adâncime de 120 de kilomeri şi a fost resimţit în mai multe zone din ţară, inclusiv în Bucureşti. Mii de oameni s-au trezit din somn, iar cel puţin 15 persoane au suferit atacuri de panică. Experţii readuc în discuţie acelaşi anunţ îngrijorător şi spun că e posibil să urmeze un cutremur mare în acest an!

Ora 3 şi 26 de minute. Pământul începe să se zguduie. În apropierea epicentrului, în Vrancea, seismul a durat aproape două minute. Iniţial, experţii în fizica pământului au măsurat o intensitate de 5,4. Dar, după patru revizuiri, au stabilit că a avut o magnitudine de 5,2. Puţini au fost cei care nu s-au trezit din somn: "A venit ca un val puternic. La dulapuri aveam nişte sertăraşe mai mici, care au ieşit. Mulţumesc lui Dumnezeu că copiii nu s-au trezit, să intre în panică".

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 121 de kilometri şi cel mai tare s-a resimţit în Nehoiu, Întorsura Buzăului şi Târgu Secuiesc. Camerele de supraveghere au surprins forţa naturii. Copacii, cablurile electrice şi chiar şi blocurile s-au clătinat: "Am ştiut că e mai mare de 3,4, pentru că eu am o vitrină şi am pahare acolo şi au trăncănit ălea. S-a simţit şi chiar nu am mai putut să dorm. Aţi şti unde să vă ascundeţi dacă ar fi ceva mai puternic şi mai de durată? La tocul uşilor, altundeva unde. Acolo ne-am şi trezit azi-noapte şi ne-am repezit şi eu şi soţul".

Mişcarea pământului s-a simţit chiar şi în Chişinău. În Bucureşti, au fost doar câteva secunde de panică. Pompierii s-au mobilizat imediat în Centrul Vechi, cea mai riscantă zonă a Capitalei, pentru a verifica eventualele pagube. Au găsit însă doar sute de tineri care nici nu ştiau ce s-a întâmplat. În cluburi, vibraţiile muzicii au fost mai puternice decât cele ale pământului.    

Nici telefoanele nu au sunat. RO-alert nu a anunţat cutremurul, pentru că sistemul nu poate detecta în prealabil un seism. Mesajele sunt trimise doar în cazul în care există pericole şi probleme severe după eveniment. 

Azi-noapte, în primele minute după cutremur, în Capitală, 15 oameni au sunat la 112 cu atacuri de panică. Specialiştii de la Instiutul de Cercetare pentru Fizica Pământului nu exclud să urmează replici, dar şi alte cutremure mari. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

România aşteaptă un mare cutremur, dar nu se pregăteşte pentru asta. În Bucureşti, peste 340 de clădiri au bulină roşie, adică stau să cadă. Chiar şi instituţii cheie, precum Centrul de Transfuzii sau sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, sunt în pericol. În cazul unui seism care ar pune clădiri la pământ, România are doar două aparate care pot detecta victimele sub dărâmături. 

Anul acesta, la Bucureşti se vor aloca în jur de 25 de milioane de euro pentru reabilitarea imobilelor degradate. 200 de clădiri ar urma să fie consolidate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » 15 bucureşteni au făcut atac de panică după cutremurul de noaptea trecută