Exclusiv București versus Cluj, unde e viața mai scumpă? Iată o comparaţie realizată de reporterii Observator
Ştim deja că atunci când vorbim despre imobiliare, muncipiul Cluj este mai scump decât Bucureştiul. Rămâne, însă, întrebarea: Unde este traiul mai scump? În Ardeal sau în Capitală? În timp ce clujenii spun că preţurile nu sunt chiar atât de mari în oraşul lor, realitatea ne arată, altceva. Iată o comparaţie între cele două oraşe.
- Un apartament la Cluj-Napoca e mai scump decât unul în Bucureşti, fie că e vorba de vânzare sau de închirere.
- Tot la Cluj ne costă mai mult şi un drum cu taxiul.
Un apartament la Cluj-Napoca e mai scump decât unul în Bucureşti, fie că e vorba de vânzare sau de închirere.
Daniel Tudor, expert imobiliar: ”Pe garsoniere, în Bucureşti, între 260 şi 280 euro, uşoră scădere faţă de 2019. Iar 2 camere, aproape de 400 de euro. În Cluj, e foarte interesant, prețurile sunt cam cu 10% mai mari”.
După casă, un alt indicator important atunci când locuim într-un oraş este şi costul cu transportul.
Alexandra Marin, reporter Observator: ”Când vine vorba despre transportul în comun, trebuie să ştiţi că Bucureştiul are cele mai mici preţuri atât din ţară, cât şi din Europa. 1,3 lei - atât costă în Captală o călătorie cu autobuzul sau cu tramvaiul”.
Alex Prunean, reporter Observator: ”La Cluj-Napoca, preţul unei călătorii este de 2,5 lei, dar condiţiile sunt pe măsură. Toate autobuzele sunt noi, dotate cu internet, încărcătoare pentru telefon şi aer condiţionat”.
Tot la Cluj ne costă mai mult şi un drum cu taxiul. În Bucureşti, 1,99 lei/km. În Cluj distanţele sunt mai scurte, dar preţul mai mare. 1 leu mai mult pentru fiecare kilometru. Diferenţa, se laudă ardelenii: nu se lasă bacşiş.
Capitala e scumpă la ieşirea în oraş
Bucureştiul e plin de restaurante de lux, la care o masă pentru două persoane poate costa câteva sute de lei. În Cluj Napoca sunt doar câteva astfel de localuri. Preţurile se aliniază însă la restaurantele tip cantină sau cele meniuri zilnice.
Alexandra Marin, reporter Observator: ”Pentru un meniu de prânz, un bucureştean plăteşte în medie în jur de 21 de lei, iar pentru o bere la terasă, preţul mediu este de 10 lei”.
Alex Prunean, reporter Observator: ”La masa de prânz, diferenţa este foarte mică faţă de Capitală. Pentru un meniu, trebuie să scot din buzunar 20 de lei. Dacă nu m-aş fi aflat în timpul serviciului, pentru o bere la draft aş mai fi dat 7 lei”.
Există, însă, un capitol la care nu se înregistrează niciun fel de diferenţă între cele două oraşe. Vorbim despre produsele din marile lanţuri de supermarketuri. De altfel, nu sunt diferenţe de preţ nici în magazinele din mall-uri.
Mulți bucureşteni aleg liniştea din oraşul de pe Someş
Şi cu toate că, atunci când tragem linie, e mai scump să trăieşti în Cluj-Napoca, tot mai mulţi bucureşteni renunţă la viaţa de Capitală pentru liniştea din oraşul de pe Someş.
Andrei e unul dintre ei.
Andrei Bulearcă, project manager ONG: ”Parcă nu e aceeaşi atmosferă agitată şi stresantă, cum e la Bucureşti”.
Cert e că există avantaje şi dezavantaje în cazul ambelor oraşe. În timp ce 37% din populația Clujului are între 20 și 34 de ani, ceea ce îl face oraşul cu cea mai tânără populaţie din România, Bucureştiul se laudă cu un salariu mediu mai mare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰