Video Bucureştiul a fost cel mai poluat loc de pe pământ pentru o zi
De Crăciun, bucureştenii au respirat cel mai toxic aer din lume. Staţiile independente au măsurat cote ale poluării mai mari decât în Bangladesh, care este cea mai poluată ţară din lume. Deși ONG-urile pentru mediu spun că problema este scăpată de sub control, ministrul dă vina pe vreme.
- În restul țărilor din Uniunea Europeană, poluarea a scăzut în 2020
- Comisia Europeană de deschis procedura de sancţionare a României din cauza poluării masive
După trei zile de sărbătoare, în Bucureşti, punctele galbene ne arată nivelul poluării cu particule toxice. Culmea, pe șosele sunt câteva mașini, dar, spun voluntarii de mediu pericolul vine din altă parte.
Valentin Krancevik, activist de mediu: S-a scumpit taxa de depozitare la groapa. Oamenii au inceput sa arda deseurile si aceasta activitate s-a intensificat in momentul in care pandemia a inceput. Au fost siguri ca autoritatile n-o sa vina imediat sa vada ce se intampla in zonele respective. În timpul weekendurilor si in timpul sarbatorilor apar.
În seara de Crăciun aerul a fost irespirabil. Poluarea în câteva localităti de lângă Bucureşti, precum Otopeni sau Corbeanca, a depășit-o pe cea înregistrată din Bangladesh, altfel cea mai poluată ţară din lume. Şi nu e o caz izolat.
Valentin Stan, reporter Observator: In Capitala, poluarea a atins nivelul maxim in luna aprilie, atunci cand o fosta ferma de porci din judeţul Ilfov, localitatea Peris, a luat foc. Fumul a ajuns deasupra intregului Bucuresti. A fost deschisa o ancheta, insa nici pana in momentul de fata ofiterii nu au stabilit cine a pornit incendiul.
- "Amendă pe decibeli", pregătită de Primăria Capitalei pentru şoferii gălăgioşi. Amenzi de până la 4.000 de lei
- Poluare cu produse petroliere pe plaja din Eforie Nord. Ce au găsit angajaţii Apelor Române
- Primul oraş din România unde se va construi o fabrică de hidrogen. Din 2028, transportul public va fi complet verde
- CALCUL. Impozitul uriaș pe care ar putea să îl plătească un șofer cu mașină veche de 20 de ani
- Taxa auto de poluare revine. Cât ar putea plăti proprietarul unei maşini Euro 2 la impozit din 2026
În restul țărilor din Uniunea Europeană, poluarea a scăzut în 2020. În Madrid, de exemplu, aerul a fost cu 38% mai curat.
Noul ministru dă vina... pe vreme.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: Am avut o disperise foarte mică, am avut condiții atmosferice care au falicitat creșterea acestor indicatori care imediat ce a apărut vântul, lucrurile au revenit la normal.
Ministerul Mediului a reușit a pornească licitația pentru instalarea unor noi senzori și laboratoare de monitorizarea a aerului abia acum, la finalul anului. Aparatele ar putea fi livarte cel mai devreme la jumătatea anului viitor.
Comisia Europeană de deschis procedura de sancţionare a României din cauza poluării masive.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰