Bulzeștii de Sus, colțul de rai din Apuseni, prea puțin cunoscut turiștilor
Avem locuri frumoase în ţara noastră şi prea puţin cunoscute de români. Sunt lăudate, în schimb, de ziariştii americani. Pentru ei, munţii Apuseni înseamnă locul unde timpul stă pe loc şi cel mai bine păstrat secret al Europei de est.
Avem locuri frumoase în ţara noastră şi prea puţin cunoscute de români. Sunt lăudate, în schimb, de ziariştii americani. Pentru ei, munţii Apuseni înseamnă locul unde timpul stă pe loc şi cel mai bine păstrat secret al Europei de est. La Bulzeştii de Sus nu ajung mulţi turişti, dar cei care răzbat până în aceste locuri descoperă un colţ de paradis autentic. Peisajele sunt splendide, iar arhitectura căsuţelor moţilor te fac să crezi să te-ai întors în timp.
De pe culme, priveliştea munţilor Apuseni se deschide cât vezi cu ochii. E linişte, iar peisajul neatins de civilizaţie ne întoarce în timp. Suntem în Bulzeştii de Sus, la 80 de kilometri de Hunedoara. O aşezare în care îşi duc traiul mai puţin de 300 de suflete. Comuna şi-a luat numele nu de la faimosul bulz ciobănesc, ci de la stâncile izolate care o înconjoară - numite bulzuri.
Cele 9 sate care alcătuiesc comuna sunt răsfirate pe crestele Apusenilor. Doar potecile de munte îi leagă aici pe oameni. Ce-i drept au rămas puţini, dar e musai să ştie unii despre alţii. Aşa cum o făceau bunicii şi străbunicii lor.
Dragostea oamenilor de aici pentru tradiţie şi demnitatea cu care îşi duc traiul aspru în munţi i-au cucerit şi pe americani. Într-un top CNN al destinaţiilor de vis, Apusenii sunt descrişi drept cel mai bine păstrat secret al Europei. Nu e turist care să nu fie fermecat de zonă. Au grijă de asta gazdele, care îşi întâmpină oaspeţii cu ce au mai bun.
În zonă, nu-i rost de plictiseală. Turiştii pot face drumeţii prin pădure şi pot ajunge pe Muntele Găina sau la Podul Grohotului, o formaţiune naturală rară, ca o imensă şa de piatră.
Aşa cum rămân toţi cei care văd măcar un apus deasupra celor opt versanţi care înconjoară mica aşezare veche de aproape şase secole.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰