Cafeaua este în PERICOL!
Cafeaua este cel mai consumat produs din lume. Este licoarea magică fără de care mulţi nu şi-ar putea începe ziua în forţă.
Cafeaua este cel mai consumat produs din lume. Este licoarea magică fără de care mulţi nu şi-ar putea începe ziua în forţă. Totuşi, este posibil să rămânem fără băutura care ne dă energie în fiecare dimineaţă.
Se ştie deja faptul că producţia de cafea este afectată de schimbările climatice. Acum, specialiştii trag un nou semnal de alarmă. Ei spun că dacă problemele cu care se confruntă cultivatorii de cafea din ţările sărace nu se rezolvă, atunci acest produs riscă să dispară în următoarele decenii.
“Dacă lucrurile continuă în acest ritm, poate că în 50 de ani vom vea cu toţii ceai. Nu ştiu dacă asta se va întâmpla aşa repede. Poate vor trece o sută de ani,” spune Leo Lombardini, director adjunct al World Coffee Research, un program de cercetare deschis la Universitatea din Texas, în 2012.
Cum prognozele pentru anii următori arată că schimbările climatice se vor accentua, ariile unde se cultivă această specie se vor restrânge. Dată fiind creşterea temperaturii globale, Coffea Arabica, regăsită pe versanţii răcoroşi ai munţilor, va creşte la altitudini din ce în ce mai mari. Însă în anumite locuri, cum ar fi Etiopia, e posibil să nu mai existe astfel de “refugii” la înălţime.
Deşi exită peste o sută de specii de arbori de cafea, doar două dintre ele, Arabica şi Robusta, produc boabele folosite pentru obţinerea cafelei. Robusta, mai amară şi mai bogată în cofeină, este considerată mai puţin rafinată şi, fiind mai ieftină, este adesea folosită pentru producerea cafelei instant.
Specialiştii susţin că, dacă producţia de Arabica va scădea constant, Robusta va prelua teren, iar preţurile pentru Arabica vor creşte semnificativ. Această tendinţă se înregistrează deja ca urmare a recoltelor slabe din Brazilia, unde preţul pentru acest tip de cafea s-a dublat în acest an.
Un alt factor care întunecă viitorul cafelei vizează faptul că această plantă este cultivată exclusiv în ţările aflate în curs de dezvoltare, de către fermieri săraci, cafeaua fiind aproape în totalitate consumată în ţările bogate. Prin urmare, lipsa unor cercetări ample în domeniul cultivării cafelei şi găsirea unor soluţii eficiente pentru dăunători şi pentru combaterea efectelor climei îşi spune cuvântul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰