Antena Meniu Search
x

Video Câinii pot face insolaţie şi se aleg cu arsuri pe timp de caniculă. Sfaturile specialiştilor pentru a nu răni animalele de companie

La fel ca oamenii, şi animalele suportă greu canicula. Tocmai de aceea ar trebui le adaptăm programul, spun veterinarii. Câinii pot face insolaţie şi se aleg cu arsuri dacă sunt plimbaţi pe asfaltul încins. Iar dacă devin apatici nu trebuie să ne speriem. Căldura le taie pofta de mâncare. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 25.07.2022, 21:00

Vezi și

Nu doar oamenii suferă când e prea cald. Şi animalele se simt moleşite şi rămân fără poftă de mâncare. Iar energia cu care ne-au obişnuit lipseşte aproape complet. Aşa că, pe timpul verii, trebuie să avem şi mai multă grijă de prietenii necuvântători. 

dr Tiberiu Nicolae, medic veterinar: Trebuie avute în vedere şi rasele care sunt cu păr lung, mai ales în perioada asta a verii, să fie tuns astfel încat sa nu sufere de căldură. Este o soluţie să se facă, nu neapărat baie, însă se poate aplica un duş rece.

Disconfortul provocat de caniculă poate duce chiar la îmbolnăviri serioase. 

dr Tiberiu Nicolae, medic veterinar: Insolaţia e o problemă pentru animăluţe chiar dacă nu sunt expuse direct la razele soarelui. 

Pe acelaşi subiect

Cum ferim câinii de caniculă

Nici extrema cealaltă nu este bună. A simţit-o pe pielea ei, Celine, o căţeluşă de 16 ani pe care am găsit-o la spitalul Veterinar din Bucureşti. 

Stăpânul Celinei: Nu o expunem prea mult la soare, mai mult la umbră, îi facem băi mai dese. În casă o ferim de aerul condiţionat ei sunt sensibili şi răcesc foarte repede. De asta am şi venit acum, este răcită. 

Orice stăpân de câine ştie că momentul plimbării este cel mai aşteptat. Vara, însă, nu trebuie scoşi oriunde, spun medicii, care primesc în cabinete tot mai multe animale rănite.

dr Tiberiu Nicolae, medic veterinar: În orice caz nu asfalt, orice altă suprafaţă pământ, nu pietriş pentru că se pot arde la pernuţe. Ar trebui să avem grijă la aportul de apă care trebuie să fie sporit şi pe de alta parte trebuie să adăugăm în apă cuburi de gheaţă sau putem să le facem nişte îngheţată pe băţ.

Cum ajutăm câinii să treacă cu bine peste caniculă

Medicii spun că trebuie să fim atenţi la ora la care ne scoatem animalele la plimbare, la regimul alimentar, dar şi la modificările de dispoziţie. 

Stăpână câine: Îi dăm mai multă apă,  cam atât, îl scoatem la ore mai rezonabile. 

Stăpân câine: Se scarpină mai mult, sunt puţin mai agitate. Avem apă tot timpul şi dacă e cazul o udăm pe cap cu apă cum a spus medicul veterinar. Are o dietă specială, ceva pe bază de gastrointestinal, nişte crantz-uri, ceva mai dietetic. 

În acelaşi timp, veterinarii recomandă ca animalele să nu fie lăsate închise în maşină, mai ales în condiţiile în care un autoturism care stă în soare poate să ajungă şi la 50-60 de grade Celsius în interior. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri sociale » Câinii pot face insolaţie şi se aleg cu arsuri pe timp de caniculă. Sfaturile specialiştilor pentru a nu răni animalele de companie