Numărul infectaților și al paturilor de la Terapie Intensivă dau bătăi de cap autorităților
O nouă zi, aceeaşi întrebare. Avem sau nu avem suficiente locuri la terapie intensivă? Dacă ieri s-au contrazis pe această temă Marcel Vela şi Raed Arafat, azi a venit rândul premierului şi al ministrului Sănătăţii. Nici comunicarea de la Grupul de Comunicare Strategică nu pare mai clară. Avem aproape 7000 de oameni infectaţi cu coronavirus care nu-s nici în spital, nici în carantină. Nici de ei nu ştim prea multe.
- România are în jur de 12.600 de cazuri active de infectare cu noul coronavirus.
- Autoritățile nu se pun de comun acord în legătură cu numărul de paturi disponibile la terapie intensivă.
Din cele 12.605 cazuri active, doar 5.226 sunt internaţi, iar restul sunt la domiciliu, teoretic în izolare. Cu alte cuvinte, 7.379 de pacienţi infectaţi cu Covid-19 sunt printre noi.
Dintre ei, 3.680 au refuzat internarea, 2.612 sunt asimptomatici externaţi la 10 zile după depistarea virusului, iar 1.087 au fost externaţi la cerere. Guvernul promite că toţi cei 7.379 de pozitivi din afara spitalelor vor fi controlaţi în perioada următoare.
Ludovic Orban, premierul României: DSP-urile, în baza unei decizii a ministrului, vor emite decizii care să cuprindă obligativitatea izolării la domiciliu şi obligativitatea reevaluării stării de sănătate prin diagnosticare.
Numărul cazurilor grave a crescut brusc la începutul lunii aprilie. De la 57 în prima zi a lunii la 274 pe 7 aprilie. Vârful stării de urgenţă a fost două săptămâni mai târziu, când 288 de pacienţi cu Covid-19 erau internaţi în secţiile de ATI. Apoi a scăzut lent, până la un minim de 144 pe 7 iunie. De atunci s-a dublat, până la 297 astăzi. Însă ponderea cazurilor grave în totalul cazurilor active a scăzut în ultima lună. După ce a variat între 3 şi 7% de la începutul pandemiei, acum a ajuns la doar 2,3%.
Dorel Săndesc, preşedinte Societatea Română de Terapie Intensivă: Una din posibilele explicații ar putea fi vârsta medie nu foarte ridicată a pacienților cu COVID. Am înțeles că ea este undeva la 40 de ani. Formele grave și, implicit, mortalitatea, apar mai ales la vârste înaintate și pacienți cu comorbidități.
Cel puţin deocamdată, suntem sub capacitatea spitalelor Covid şi de suport. Chiar dacă numărul de paturi la Terapie Intensivă diferă radical, în funcţie de oficialul pe care îl întrebăm.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: La nivel naţional, avem aproape 4.000 de paturi la terapie intensivă. În cele 226 de spitale COVID în faza 1, faza 2 şi suport COVID sunt în jur de 2.000, 1.927 de paturi de terapie intensivă.
Declaraţia a fost făcută duminică. Azi, premierul a prezentat alte cifre.
Ludovic Orban, premierul României: În total avem peste 800, 840 de locuri ATI în spitalele COVID sau suport COVID. Una înseamnă numărul total, alta este cifra din spitalele sau suport covid.
Însă ministrul Sănătăţii făcuse clar distincţia între numărul total de paturi la Terapie Intensivă, 4000, şi locurile pentru pacienţii cu noul coronavirus - 1.927. Însă şi ministrul de Interne îl contrazice.
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: În ţară, sunt 840 de paturi.
Radu Oprea, senator: Puneţi-vă de acord cu domnul ministru Tătaru, care ieri declara 1927 paturi pentru Covid!
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: Cele 840 sunt funcţionale acum. Dar în caz de nevoie ele se pot extinde până la 1000 şi ceva.
Nici aşa nu ajungem la cifra de 1.927 lansată de ministrul Sănătăţii. Pentru care, însă, nu prea avem medici.
În caz de risc epidemiologic, dacă Direcţiile de Sănătate Publică sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă constată că sunt spitale fără personal medical suficient, medicii pot fi detaşaţi timp de 30 de zile la orice spital din ţară fără acordul lor. Pentru o perioadă mai lungă de atât, doctorii trebuie să accepte mutarea. Detaşarea poate fi contestată în instanţă de medic.
Şi aici diferă cifrele oficiale. Ministerul Sănătăţii spune că în toată ţara avem 2200 de medici pentru ATI. Societatea Română de Terapie Intensivă numără doar 1000 de medici şi 600 de rezidenţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰