Antena Meniu Search
x

Calendar ortodox octombrie 2024, principalele sărbători religioase ale lunii

În octombrie 2024, a X-a lună a anului, avem patru sărbători religioase cu cruce roşie, toate extrem de importante pentru creştinii ortodocşi şi care presupun pregătiri şi evenimente ample.

de Redactia Observator

la 14.11.2023, 16:59

Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită în luna octombrie
Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită în luna octombrie
  • Există patru sărbători religioase cu cruce roşie în octombrie 2024.

În luna octombrie deja noaptea e la putere, durând mai mult decât ziua. Ba chiar, spre sfârşitul lunii, începem să ne obişnuim cu ideea că se întunecă foarte repede, astfel că nu ne mai putem bucura de prea multă lumină naturală.

În octombrie 2024 avem patru sărbători religioase extrem de importante pentru creştinii ortodocşi, toate fiind trecute cu cruce roşie în calendar. Vorbim despre Acoperământul Maicii Domnului, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, şi Sfântul Dimitrie Basarabov.

Când prăznuim Acoperământul Maicii Domnului în octombrie 2024

Creştinii ortodocşi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului chiar pe 1 octombrie 2024, zi care ar urma să pice într-o marţi. Conform crestinortodox.ro, "Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne".

Pe acelaşi subiect

Sursa amintită precizează că "pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în biserica din Vlaherne, pentru salvarea cetăţii care era asediată. La ora patru dimineaţa, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii".

Acoperământul Maicii Domnului se prăznuieşte pentru a ne aminti că "prin nevoinţă şi rugăciune, putem primi şi noi, în greutăţile vieţii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului".

Când prăznuim Sfânta Cuvioasă Parascheva în octombrie 2024

La scurt timp după ce prăznuim Acoperământul Maicii Domnului, pe 14 octombrie 2024, respectiv într-o zi de luni, o prăznuim pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată un izvor de binecuvântare şi sănătate.

Prin tradiţie, în România, prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva aduce pelerinajul de la Iaşi, moaştele Sfintei aflându-se la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde credincioşii se adună pentru a atinge racla şi a se ruga.

Sfânta Parascheva s-a născut pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol, Istanbulul de astăzi, şi se spune că, pe când avea 10 ani, a auzit cuvintele Mântuitorului într-o biserică.

Credincioşii respectă numeroase tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Când îl prăznuim pe Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în octombrie 2024

Pe 26 octombrie 2024, respectiv într-o zi de sâmbătă, îl prăznuim pe Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Este vorba despre Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, cel care a trăit în perioada împăraţilor Diocleţian şi Maximian.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost guvernator al Tesalonicului, şi a ajuns în temniţă, pentru că era creştin. S-a remarcat în momentul în care l-a însemnat pe Nestor cu semnul sfintei cruci pe frunte, iar prin rugăciunile sale Nestor a reuşit să-l învingă, contrar aşteptărilor tuturor, pe gladiatorul Lie. Se spune că împăratul Maximian a poruncit ca Dimitrie să fie străpuns cu suliţele, iar din corpul acestuia ar fi curs mir tămăduitor şi nu sânge.

Când îl prăznuim pe Sfântul Dimitrie Basarabov în octombrie 2024

La doar o zi după ce îl prăznuim pe Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, respectiv duminică, pe 27 octombrie 2024, îl prăznuim pe Sfântul Dimitrie Basarabov. Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov s-a născut într-o zonă ce ţine de Bulgaria astăzi şi a trăit în secolul XIII.

Nu există foarte multe detalii despre el, dar se spune că s-a retras într-o peşteră, unde a trăit o viaţă ascetică. Spre finalul vieţii s-ar fi aşezat singur între două lespezi de piatră, iar trupul său a fost acoperit de apele râului. Trupul neputrezit al sfântului ar fi fost descoperit în apele râului Lom.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Calendar ortodox octombrie 2024, principalele sărbători religioase ale lunii