Antena Meniu Search
x

Video Campanie de e-mailuri frauduloase în numele companiei Pfizer. Zeci de români, victimele tentaţiei de a câştiga bani uşor

Un click greşit vă poate goli conturile! Au păţit-o zeci de români, momiţi cu bani dacă răspund unor chestionare online. Mailurile sunt trimise aparent de marile companii farmaceutice, precum Pfizer sau AstraZeneca. Specialiştii ne avertizează să nu introducem datele bancare pentru a primi recompensa promisă prin mesaje electronice.

de Bogdan Ocnaru

la 14.05.2021, 22:37

Vezi și

"Ia parte la programul celor care îşi spun părerea despre Vaccinul Pfizer împotriva Covid-19. Recompensă de până la 90 de dolari! Tur gratuit! Răspunsurile sunt anonime!". Aşa sună cele mai multe dintre mesajele e-mail frauduloase trimise către zeci de mii de oameni din întreaga lume. Infractorii informatici se folosesc de celebra companie farmaceutică şi profită de dorinţa victimelor de a câştiga uşor bani.  

Alexandru Bălan, specialist securitate IT: În momentul în care s-a dat acel prim click, peştele este ca şi prins, mai trebuie doar tras la mal. Acesta, în particular, mi se pare că are o notă şi psihologică. Ei spun că îţi dau un premiu dacă vrei să spui care e părerea ta despre vaccinul Pfizer. Nu ştiu dacă să îi laud pe cei care l-au creat, dar toată lumea are o părere despre vaccinul Pfizer. Esti dus pe un site, care, aparent, are o măsură de securitate şi apoi eşti redirecţionat către un alt formular în care ţi se spune să îţi bagi nişte date cu caracter personal.

Bază de date formată din informaţii personale ce ajung să fie vândute pe internet

Adică, numele complet, adresa, informaţii despre starea civilă, permis de conducere şi chiar datele cardului bancar. Acestea sunt cerute sub pretextul acordării banilor promişi, 100 de lei pentru români, 50-100 de euro sau dolari pentru americani şi europeni. În realitate, victima nu primeşte nimic. Cardul îi este golit instant, iar datele personale ajung într-o bază de date care apoi se vinde pe internet. 

Bogdan Botezatu, expert securitate IT: Când foarte mulţi hackeri au acces la aceste informaţii, ele vor deveni parte din domeniul public, distribuite la liber pentru ca oricine ştie de unde să le descarce, să le poată folosi în continuare. 

Este esenţial să nu furnizaţi nimănui informaţiile personale, mai ales cele ale cardurilor. Nicio firmă sau instituţie nu are dreptul să le ceară în urma unor mesaje electronice. Dacă, totuşi, aţi căzut victimă înşelătoriei, trebuie să blocaţi cardul cât mai repede, pentru a limita paguba, şi să depuneţi plângere la Poliţie. Specialiştii estimează că în ultimul an atacurile cibernetice au crescut de 6 ori. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Campanie de e-mailuri frauduloase în numele companiei Pfizer. Zeci de români, victimele tentaţiei de a câştiga bani uşor