Antena Meniu Search
x

Cancerul nu este o sentință. Pacienţii care s-au însănătoşit dau o mână de ajutor celor bolnavi

Cancerul nu este o sentință. Chiar şi în cazul cancerului, speranţa există!

Vezi și

Cancerul nu este o sentință. Reporterii Observator au descoperit o clinică în care bolnavii şi medicii, dar şi foştii pacienţi care s-au însănătoşit se întâlnesc şi se ajută unii pe ceilalţi. Iar această a doua familie îi face pe bolnavi să meargă înainte şi să aibă încredere că, la rândul lor, se vor face bine.

O mână de oameni care au în comun o singură poveste: lupta împotriva cancerului. Urmează tratamente grele, se roagă şi se încurajează unii pe ceilalţi. La 30 de ani, Andreea a primit, în loc de cadou, vestea care i-a înmuiat picioarele. Diagnosticul de cancer limfatic în stadiul patru. 

ANDREEA SUMANU, fost pacient:

Trebuie să te hotărăşti şi rapid dacă trăieşti sau mori şi m-am hotărât că vreau să traiesc şi am început să lupt.

ADRIAN CALOMFIRESCU, psihoterapeut:

Este un şoc, este un lucru care zguduie întreaga lor lume, întregul lor univers. Prima etichetă asociată este moartea, prima etichetă este sentinţa.

Dar lupta nu o duc pacienţii de unii singuri. Medicii le sunt alături şi le înţeleg toate durerile. Sunt şi psihologii, cei care îi ţin de mână atunci când simt că îi lasă puterile. Dar şi familiile, care le amintesc... că au pentru ce să lupte. 

ANDREEA SUMANU, fost pacient:

Veneau să mă vadă chiar dacă arătam oribil. Dar faptul că am rămas fără păr şi fără sprâncene nu m-a împedicat să ies la terase, să mă duc în club. Mi-am cumpărat o perucă, mă machiam. 

ADRIAN CALOMFIRESCU, psihoterapeut:

Sunt aici pentru a fi un ghid în călătoria în care ei se află. De a găsi resurse şi de a găsi mecanismul de protecţie pozitivă în faţa tuturor elementelor pe care le infruntă în această boală.

Cancerul nu trebuie privit ca ....o condamnare, spun medicii. 

DAN JINGA, medic oncolog:

Medicamentele se dezvoltă continuu, dar nu doar medicamentele, ci şi tehnicilie pentru că deja nu mai vorbim de o pastilă, de un medicament într-o fiolă, vorbim de tehnici.

Ca şi în cazul altor boli grave, cancerul poate fi prevenit. Iar un rol important îl au.. campaniile de conştientizare. După decenii în care au vorbit despre fumat, infecţii cu virusul HPV sau poluare, cei mai periculoşi factori care declanşează boala, medicii adaugă unul.

DAN JINGA, medic oncolog:

Aproape jumătate de milion de cancere pot fi legate de obezitate, dacă am putea combate acest factor poate că am avea jumătate de milion de oameni fericiţi.

Statistic, patru cazuri de cancer dintr-o sută apar la oamenii cu probleme legate de obezitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Cancerul nu este o sentință. Pacienţii care s-au însănătoşit dau o mână de ajutor celor bolnavi