Antena Meniu Search
x

Când nu se fac nunţi în 2019. Ce spune rânduiala bisericească

O nuntă este un eveniment extrem de important pentru un cuplu care urmează să-şi unească destinele, motiv pentru care necesită şi foarte multe pregătiri făcute din timp. Prima grijă este alegerea datei, deoarece aceasta nu trebuie să încalce regulile Bisericii Ortodoxe.

Când nu se fac nunţi în 2019
În aceste zile şi perioade nu se fac nunţi, în 2019 - Unsplash/ insung yoon

O nuntă este un eveniment extrem de important pentru un cuplu care urmează să-şi unească destinele, motiv pentru care necesită şi foarte multe pregătiri făcute din timp. Prima grijă este alegerea datei, deoarece aceasta nu trebuie să încalce regulile Bisericii Ortodoxe. 

În funcţie de rânduielile bisericeşti, cununiile religioase trebuie să aibă loc doar în anumite zile, pentru a respecta posturile şi sărbătorile. Astfel, mirii trebuie să fie foarte atenţi pentru a alege data pentru nunta 2019.

Când nu se fac nunţi în 2019 

  • În toate zilele de post de peste an
  • În ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti (1-2 februarie; 5-6 şi 15-17 iunie; 15 august; 13-14 septembrie)
  • De luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Sfântului Apostol Toma (4 martie - 5 mai)
  • În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (22-28 iunie);
  • În Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie -14 august);
  • În Postul Naşterii Domnului (15 noiembrie - 24 decembrie);
  • În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie - 6 ianuarie)

De ce nu se fac nunţi în anumite zile

Biserica interzice săvârșirea cununiilor în anumite perioade şi zile de post, deoarece bucuria, petrecerile și stările de bine care au loc cu această ocazie nu se potrivesc cu atmosfera de pocăință și sobrietate pe care o cere postul de la creştini. 

De asemenea, Biserica interzice săvârșirea cununiei relgiioase în zilele de praznice împărătești, în ajunul lor sau în perioade care au legătură cu ele, pentru ca bucuria duhovnicească a respectivelor sărbători să nu fie umbrită sau micșorată de cea a petrecerii legate de sărbătoarea căsătoriei.

Spovedirea înainte de cununie

Nunta trebuie să fie organizată cu excelenţă până la ultima floare aşezată atent în buchetul miresei, dar pe lângă toate detaliile ce ţin de partea materială, viitori soţi trebuie să se pregătească şi din punct de vedere spiritual, pentru Cununia religioasă.

Pentru aceasta, mirii trebuie să treacă prin procesul de rugăciune şi post care durează o săptămână sau câteva zile, înainte de nuntă şi trebuie să se spovedească, pentru a fi gata de Sfânta Împărtăşanie. La această pregătire, în mod obişnuit trebuie să participe şi părinţii celor doi miri, precum şi naşii, părinţii spirituali.

Spovedania înainte de Cununie este extrem de importantă, din două motive esenţiale. În primul rând, în termeni spirituali, pentru orice eveniment important din viaţa noastră, este necesar să ne pregătim prin spovedire şi împărtăşire, astfel fiind mai aproape de Dumnezeu.

Al doilea motiv este unul mai mult practic, dar tot în folos spiritual, deoarece la întâlnirea pe care mirii o vor avea cu preotul pentru spovedire, acesta va căuta să le transmită ceea ce nu ar putea în timpul cuvântării de la Cununie. Această invitaţie este o convorbire duhovnicească în care mesagerul Domnului ar avea prilejul să le vorbească acestora despre familia creştină şi rolul ei.

Pentru o mai bună înţelegere, mirii trebuie să se spovedească la acelaşi duhovnic, cu scopul de a lăsa în urmă trecutul separat, individual şi de a pune bazele unui viitor comun, împreună. Lăsând în urmă orice împovărare, mirii vor avea deschiderea şi libertatea de a se dărui unei vieţi de familie cu toată fiinţa lor, bazată pe dragoste şi sinceritate recirprocă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Când nu se fac nunţi în 2019. Ce spune rânduiala bisericească