Când sunt Rusaliile în 2022 şi câte zile libere avem
Rusaliile reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prilej cu care românii au zile libere legale. Află când sunt Rusaliile în 2022 și câte zile libere vor fi.
Sărbătoarea de Rusalii este cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea Sfinţilor Apostoli, ca o încreştinare a sărbătorii iudaice corespunzătoare. Despre ea amintesc şi Sf. Apostol Pavel şi Sf. Luca.
Când sunt Rusaliile 2021
La 50 de zile de la Sărbătoarea Sfintelor Paşti, în fiecare an, creştini ortodocşi sărbătoresc Rusaliile. Prima zi de Rusalii pică întotdeauna într-o duminică, iar în cea de-a doua zi de Rusalii, lunea, se sărbătorește Sfânta Treime. Anul acesta Rusaliile vor fi pe 12 Iunie.
Prima și cea de-a doua zi de Rusalii sunt zile libere legale. Potrivit Codului Muncii, zilele libere de Rusalii se acordă în funcție de data la care este sunt sărbătorite de fiecare cult religios în parte.
- Tradiţii de Izvorul Tămăduirii. Ce semnificaţie are această zi şi cum o sărbătorim
- Reportaj exclusiv Observator din Ţara Sfântă. Turist: ''Să vezi totul pentru prima dată, este aproape şocant''
- Ritualurile de Paşte de la Ierusalim. Momentul pogorârii Luminii Sfinte, prin ochii echipei Observator: "E ceva unic"
Ce sărbătorim de Rusalii
Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh, numită în popor şi Duminica mare, este sărbătoarea anuală a pogorării Sfântului Duh peste Sfinţii Apostol. Ea cade totdeauna la 10 zile după Înălţare sau la 50 de zile dupa Paşti, când a avut loc evenimentul sărbătorit şi când evreii îşi serbau şi ei praznicul.
E totodată sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, căci în aceeaşi zi, în urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism circa 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.
Rusalii provine din latinescul “rosalia”, care semnifică sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă în acelaşi timp şi fetele împăratului Rusalim, despre care se spune că aveau puteri magice şi seduceau oamenii.
Obiceiuri de Rusalii ortodoxe
În duminica Rusaliilor în satele din România încă se păstrează tradiţiile, ziua este încărcată de superstiţii, obiceiuri şi orânduieli de la care nimeni nu îndrăzneşte să se abată. Unul dintre cele mai frumoase ritualuri ale acestei zile este mersul cu căluşul.
Se mai spune că Rusaliile sunt spiritul morţilor care, după ce sufeletele lor au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ.
După slujbă, în fiecare gospodărie din sat se deschide poarta căluşarilor şi nu pentru voia bună pe care o aduc cu ei, ci pentru că este o binecuvântare ca ei să îţi intre în ogradă. Asta deoarece sătenii cred cu tărie că nu este vorba e un dans, ci de ritual cu puteri tămăduitoare, mistice chiar. Dansul căluşarilor poate să dezlege blesteme, poate să vindece chiar boli.
Tot astăzi este strict interzis să se meargă la muncă, nici măcar cu mătura prin bătătură nu ies femeile, iar cine nu respectă această regulă poate să fie luat din căluş. Este o boală grea, oamenii pot să îşi piardă minţile şi doar căluşarii sunt cei care pot să îi lecuiască. Dansul căşului este inclus în Patrimoniul Unesco din anul 2005 şi se mai găseşte în zilele noastre doar în staele din Oltenia şi Muntenia.
În unele zone, de Rusalii oamenii îşi împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile. Se crede astfel că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor.
Tinerii din sat le aduc înainte de sărbătoare din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane. Ramurile de tei, soc sau mure sfinţite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. Potrivit tradiţiei, se spune că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare. În această zi se practică în Ardeal udatul nevestelor cu apă pentru a fi sănătoase tot restul anului.
O altă tradiţie poartă numele de Împănatul boului: mai mulţi localnici defilează pe uliţele satului, iar personajul principal este un bou împodobit cu mai multe ornamente din flori. Preotul trebuie să-l sfinţească când oamenii ajung în faţa bisericii, după care îi va cinsti pe aceştia cu băutură. Boul va fi eliberat, iar o fată va trebui să-l stăpânească, după care să ocolească masa de trei ori. Potrivit tradiţiei, tânăra se va căsători anul următor.
Pentru a avea parte de bine, credincioşii duc la biserică ramuri verzi pentru a alunga spiritele necurate şi apără ogorul şi gospodăria de furtunile şi grindina ce s-ar putea abate asupra lor.
Superstiţii de Rusalii
- Nu se lucrează de Rusalii; cei care ignoră această regulă vor fi pedepsiţi de Iele, deoarece nu cinstesc şi nu preţuiesc ziua cum trebuie
- Nu este bine să mergeţi de asemenea nici la câmp, se spune că ielele vă pot prinde şi pedepsi
- Agricultorii nu intră în vie, nu merg în locuri pustii şi întunecate, pentru că se poţi întâlni cu spiritele rele
- În această zi nu este bine să culegi ierburi pentru leacuri
- Nu este bine să te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă
- Nu este bine să te cerţi de Rusalii, pentru că vei avea probleme de sănătate
- Nu este bine să mergi la scăldat în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec
- Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea ielelor
În 2022 sunt 15 sărbători legale: 6 în weekend și 9 în timpul săptămânii. Pe 12 şi 13 Iunie românii vor avea liber de Rusalii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰