Antena Meniu Search
x

Agricultorii vând căpşunile româneşti cu mai puţin de doi lei, iar în pieţe ajung să coste şi 15 lei (Video)

Preţul fructelor şi legumelor de sezon creşte şi scade, ca la bursă. Agricultorii vând căpşunile româneşti cu mai puţin de doi lei. Însă, în pieţe, ajung să coste şi 15 lei. Cu 30% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Vezi și

Preţul fructelor şi legumelor de sezon creşte şi scade, ca la bursă. Agricultorii vând căpşunile româneşti cu mai puţin de doi lei.

Însă, în pieţe, ajung să coste şi 15 lei. Cu 30% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţul depinde însă de zi, de concurenţă şi de. clienţi. Şi cireşele româneşti costă până la 20 de lei kilogramul.

În comuna Hotarele din judeţul Giurgiu, oamenii muncesc zi-lumină la cules de căpşuni. Recolta a întârziat din cauza vremii rele din martie, însă, acum fructele sunt numai bune de mâncat. Doar că pieţele sunt sufocate de marfă din import şi de intermediari, se plâng agricultorii.

Sunt aduse din Bulgaria, Grecia şi pune că e marfă românească 100% şi cumpărătorii cumpără că e marfă românească, dar ea vine din afară.

Vasile Dimache are două hectare de căpşuni. Spune că producţia e mai slabă anul acesta. Puţin mai mult de jumătate faţă de 2017. Sunt zile în care căpşunile pleacă de la el cu 1,5 lei pe kilogram şi ajung în pieţe chiar şi de zece ori mai scumpe. 

Ajung pe tarabă la 10-12 lei, acum e 10 lei minim. 09.22 + 09.29 Sunt mulţi care iau de la noi şi spun că sunt producători, din cauza aia cred că ajunge şi preţul mare pe piaţă.

Se simte gustul mai bun decât la cele care sunt tratate, ţinute în depozite.

În ţară, preţul variază de la un judeţ la altul. Cele mai ieftine căpşuni sunt în Prahova şi Timiş. Apoi, în Neamţ, Vrancea şi Constanţa, unde costă între 5,5 şi 8 lei kilogramul. Cele mai scumpe căpşuni costă peste 10 lei şi le găsim în pieţele din Vrancea şi din Capitală. Cireşele româneşti, abia apărute şi ele pe piaţă, costă de la 6 la 20 lei. Cele mai ieftine sunt tot în judeţul Prahova, iar cele mai scumpe, în Vrancea şi în câteva pieţe din Capitală. 

În statisticile europene, ţara noastră este al cincilea producător de cireşe din Uniune, cu 70.000 de tone recoltate. La producţia de căpşuni stăm ceva mai slab. Producem în jur de 23.000 de tone pe an. Am putea avea, însă, o producţie mult mai bogată. Asta, dacă am avea şi forţă de muncă. Agricultorii se plâng că nu găsesc oameni să-i ajute la cules, aşa că toată treaba o fac rudele şi, uneori, chiar copiii. 

În România, zilierii sunt primesc în jur de 80 de lei. În Spania, unde aleg să plece cei mai mulţi la cules de căpşuni, primesc chiar şi 50 de euro pe zi, adică de trei ori mai mult

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Agricultorii vând căpşunile româneşti cu mai puţin de doi lei, iar în pieţe ajung să coste şi 15 lei (Video)