Căpşunele româneşti se coc mai greu! Vremea capricioasă de anul acesta le-a pus beţe în roate agricultorilor!
E timpul căpşunilor, dar nu şi vremea pentru ele. E frig şi fructele se coc mai greu în acest an. Aşa că preţurile sunt pe măsură la piaţă: un kilogram poate ajunge şi la 15 lei. Agricultorii s eroagă să fie câteva zile calde ca să-şi vândă şi ei producţia cu preţuri mai mari. Altfel rămân cu pagubă mare, spun ei.
E timpul căpşunilor, dar nu şi vremea pentru ele. E frig şi fructele se coc mai greu în acest an. Aşa că preţurile sunt pe măsură la piaţă: un kilogram poate ajunge şi la 15 lei. Agricultorii s eroagă să fie câteva zile calde ca să-şi vândă şi ei producţia cu preţuri mai mari. Altfel rămân cu pagubă mare, spun ei.
În luna aprilie, a făcut nopţi albe pe câmpul din Băleni, Dâmboviţa, pentru a-şi proteja culturile. A ars cauciucuri şi a făcut perdele de fum, pentru ca gerul să nu ajungă la fructe. Acum are altă problemă. Fructele nu s-au copt pentru că n-a fost suficient soare.
Dacă nu e soare, nu e nici profit. La începutul sezonului, kilogramul de căpşuni are preţ de trufanda. Iar soiul pe care îl cultivă el ar fi trebuit să se coacă şi să fie şi pe tarabă.
Pune căpşuni de patru ani şi are o cultură care se întinde pe un hectar şi jumătate. A ales un soi românesc, cel mai dulce şi cel mai căutat în piaţă.
Investiţia făcută de cei care cultivă căpşuni este de câteva mii de euro pentru un hectar.
Au probleme şi cu forţa de muncă, tot mai greu de găsit. Iar, de pe urma muncii lor profită mai mult samsarii, spun agricultorii.
Majoritatea vând fructele la en-gros. Deocamdată 7-8 lei pe kg. Dar o să scadă în timp.
Mai câştigaţi sunt cei care au cultivat soiuri străine. Răsadurile aduse din Olanda au început să producă.
Agricultorii sunt la cules pe câmp, iar fructele deja se vând la piaţă. Dacă vremea se va îmblânzi, în câteva zile vom găsi şi căpşiuni din soi românesc în pieţe.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰