Carburanţi ieftini, mâncare scumpă
Alimentele nu se vor ieftini chiar dacă litrul de carburant a scăzut sub 5 lei. O spun în cor producătorii care dau vina pe drumurile proaste din România şi pe taxele mari.
Alimentele nu se vor ieftini chiar dacă litrul de carburant a scăzut sub 5 lei. O spun în cor producătorii care dau vina pe drumurile proaste din România şi pe taxele mari.
Carnea, laptele şi pâinea sunt alimentele cel mai des cumpărate de clienţii magazinelor. Deşi carburanţii s-au iefinit cu mai mult de 20 la sută din iunie anul trecut până în prezent, ieftinirile la raft se lasă aşteptate.
În plus, spun patronatele, ieftinirea carburantului nu are niciun efect atât timp cât infrastructura este proastă.
Preţul carburantului are un impact de aproximativ 6 la sută în costul alimentelor. Nici măcar pâinea care are TVA de doar 9 la sută nu s-a ieftinit. O franzelă costă tot 90 de bani. În faţa preţurilor mari, românii pot doar să facă haz de necaz.
Kilogramul de carne se vinde cu preţuri cuprinse între 15 şi 32 de lei iar laptele se vinde cu cel puţin 4 lei.
Datele Institutului Naţional de Statistică arată că românii dau aproape 40 la sută din venit pe produse agroalimentare şi băuturi nealcoolice. În schimb, mâncarea nu acoperă mai mult de 25 la sută din bugetele francezilor, italienilor, spaniolilor sau germanilor, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰