Antena Meniu Search
x

Cârnații de Pleșcoi, produs original recunoscut de Uniunea Europeană

Românii au prins gustul produselor tradiţionale recunoscute în toată Europa. În târgurile de sezon, cârnaţii de Pleşcoi şi scrumbia de Dunăre afumată sunt cele mai vânate. Încă cinci produse aşteaptă atestarea europeană, care ar putea elimina treptat falsurile de pe piaţă.

de Redactia Observator

la 09.10.2019, 21:14

Vezi și

Românii au prins gustul produselor tradiţionale recunoscute în toată Europa. În târgurile de sezon, cârnaţii de Pleşcoi şi scrumbia de Dunăre afumată sunt cele mai vânate. Încă cinci produse aşteaptă atestarea europeană, care ar putea elimina treptat falsurile de pe piaţă. Trebuie să ne protejăm gustul românesc: este mesajul pe care 11 mii de fermieri l-au transmis astăzi la un forum al agricultorilor, unde au adus preparate tradiţionale din toate colţurile ţării

De o săptămână, cârnaţii de Pleşcoi au obţinut parafa indicaţie geografică protejată, o recunoaştere la nivel european ca acest produs e foarte bun. Producatorii trebuie sa respecte reteta de acum o suta de ani. Deja marile magazine se bat pentru a avea astfel de produse la raft.​

Pe lângă cârnaţii de pleşcoi, România are alte cinci produse atestate european. Magiunul de Topoloveni, Telemeaua de Ibăneşti, Novacul afumat din Ţara Bârsei, Salamul de Sibiu şi Scumbia de Dunăre afumată.

Ştampila aurie pe care o primesc, odată cu atestarea, e o garanţie că la raft cumpărătorului i se oferă un produs de calitate. Şi avantajele producătorilor cresc. Novacul afumat, de exemplu, este tot mai căutat în magazine, iar după atestare şi preţul a crescut uşor.

Exigenţa consumatorilor a crescut şi ea odată cu numărul produselor tradiţionale vândute în România, altele decât cele certificate european. Sunt peste 700, la care se adaugă 250 de produse de origine montană.

Calitatea certificată prin atestate scoate de pe piaţă producătorii care profită de marcă pentru a vinde produse false.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Iar soluţiile trebuie să vină de la premier şi de la ministrul Agriculturii. Pe amândoi, i-au întâmpinat astăzi 11 mii de fermieri, la un forum dedicat Zilei produselor agroalimentare româneşti. I-au lăsat să se convingă singuri că gustul românesc merită protejat.

Un târg de produse tradiţionale este deschis până duminică şi în curtea ministerului Agriculturii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Cârnații de Pleșcoi, produs original recunoscut de Uniunea Europeană