Video Carnea de porc din România costă mai mult decât cea de import. Cum se apără comercianţii
Carnea de porc românească e mai scumpă decât cea din import. Ministrul Agriculturii, în exclusivitate în platoul Observator, a declarat că de vină sunt supermarketurile, care pun piedici prin adaosuri comerciale mai mari la produsele autohtone. Comercianţii îl contrazic, iar fermierii reclamă că statul nu-i ajută să crească producţia.
La carnea de porc, 80% din ce se vinde în magazine vine din import. România aduce cantităţi uriaşe din țări precum Spania, Germania, Ungaria, ba chiar și din Chile.
În Hipermarket, găseşti ceafă pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele. De exemplu, un kilogram de ceafă românească costă în jur de 38 de lei, iar un kilogram de ceafă de porc din Spania ne-a costat 28 de lei.
Ministrul Agriculturii dă vina pe supermarketuri și avertizează asupra calității îndoielnice a cărnii din import.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Eu sunt convins că adaosul comercial pe produsul din România este mult mai mare decât adaosul comercial practicat pe produsul adus din import. Carnea produsă în România are 24 de ore când intră în magazinul de retail. Cea din Spania are peste 13 zile, iar acea carne nu mai este fresh
Comercianții îl contrazic pe Florin Barbu: prețul cărnii românești e mare din cauza cererii şi a calităţii superioare, nu a adaosului. Ce vine din import e mai ieftin, dar mai slab calitativ - carnea e congelată și revândută ca refrigerată.
Feliciu Paraschiv, preşedinte ACMM: Producătorii din România se duc cu preţul cărnii de porc aproape de carnea de porc de import. Adaosurile nu pot fi mai mari de 10-15%. Abia acoperă costurile operaţionale
Un kilogram de muşchi file pleacă de la procesator cu 35 de lei şi ajunge la raft cu 45 de lei. Fermierii speră la mai mult ajutor din partea statului, pentru a creşte mai mulţi purcei.
Adrian Balaban, crescător de porci: E un produs pe care consumatorul îl vrea, şi-l doreşte şi atunci orice comerciant adaugă în plus ca să câştige. E o chestiune strict comercială. Pesta porcină africană a decimat fermele din România. Apetitul nostru pentru a dezvolta ferme este destul de limitat în condiţiile în care stai tot timpul cu sabia deasupra capului
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Din anul 2023, noi am lansat peste 40 de ferme în România de reproducţie. De anul acesta vom produce peste 1,5 milioane de purcei pentru a-i integra în fermele de gras
Până vom avea mai mult gust românesc în galantare şi pe mese, ne mulţumim cu ce găsim. În medie, anual, un român mănâncă 28 de kilograme de carne de porc.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰