Cartierul CRÂNGAȘI - istoria zbuciumată a unui cătun
Situat în sectorul 6 al Capitalei, cartierul Crângași are o istorie destul de zbuciumată
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Situat în sectorul 6 al Capitalei, cartierul Crângași are o istorie destul de zbuciumată
Începuturile acestui cartier se pierd prin secolul al IV-lea, lucru atestat prin descoperirea pe aceste locuri, în perioada modernă, a unor monede romane din vremea lui Valentinian I (364-375 d.Hr.).
Numele cartierului Crângași se trage de la existența, în această zonă, a unei prelungiri din Codrii Vlăsiei, denumită și crâng. În acest loc trăiau crângașii.
În cea de a doua jumătate a secolului al XVI-lea existau, pe locul în care se află astăzi Bucureștiul, Obileștii pe Colentina, Dobroeștii, în zona de Nord-Est, actualul Otopeni și Crângașii pe Dâmbovița la Nord-Est de oraș.
La începutul secolului al XX-lea acest cătun reprezenta o mică zonă locuită din apropierea râului Dâmbovița, mai exact la granița dintre București și comuna Marele Voievod Mihai, ulterior comuna 16 Februarie.
În 1923, o parte din cătunul Crângași a fost inclus în teritoriul capitalei, iar în 1936, se punea temelia unei adevărate capodopere de arhitectură bisericească în stil neobizantin, Biserica Belvedere, cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfânta Muceniță Ecaterina.
În perioada interbelică a Bucureștiul, Crângașiul a făcut parte din Sectorul Negru al Capitalei, actualul sector 6, știind fiind faptul că, la momentul respectiv, Bucureștiul era împărțit în cinci sectoare, în cadrul a patru culori: galben, negru, albastru și verde.
Între 1940 și 1960, terenul din această zonă, mai puțin afectat de inundațiile periodice (primăvara) ale Dâmboviței, a început să fie ocupat în etape succesive de locuințele individuale, din paiantă și chirpici, ale unor familii sărace. În 1946, se înființează organizația de tineret a Partidului Național-Țărănesc, din comuna Voievodul Mihai, așa cum se numea atunci actualul cartier Crângași – Giulești.
Începând cu anul 1960, pe loturile rămase libere, au început să fie ridicate primele blocuri de locuințe pentru muncitorii din metalurgie. În urma inundațiilor din anii 70, Crângașiul s-a numărat printre cele mai afectate zone.
Abia la începutul anilor '80, au început să se construiască masiv blocuri şi s-a sistematizat albia Dâmboviţei, rezultând actualul lac Ciurel, de dimensiuni uriaşe.
Află mai multe despre cartierele din București - Cartierul DRUMUL TABEREI
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰