Antena Meniu Search
x

Video Casa memorială Elie Wiesel, locul care păstrează vie istoria unei întregi comunități, intră în reabilitare cu bani obținuţi de americani

Casa memorială Elie Wiesel, din Sighetu Marmației, se află într-un amplu proces de reabilitare. Locul în care s-a născut laureatul Premiului Nobel este restaurat din bani obținuţi de la Guvernul Statelor Unite ale Americii. După terminarea lucrărilor obiectivul va fi introdus într-un circuit turistic pentru promovarea culturii evreiești. 

de Redactia Observator

la 22.08.2022, 18:06

Vezi și

O căsuță modestă, pictată în culorile cerului, stă de pază la intersecția a două străzi din municipiul Sighetu Marmației. Dincolo de pereți se deschide o lumea a ceea ce a fost în trecut comunitatea evreiască din Maramureș. 

Daniel Rupa: E o energie pe care o lasă o vizită într-o astfel de locaţie şi o amintire constantă de ceea ce s-a întâmplat. 

Alexandru Didile: Sunt cifre, sunt sute de mii, milioane...cifre, dar aici vezi că sunt nume, destine individuale, oameni care au fost fraţi, surori, mame, taţi, copii, bunici, nepoţi, nepoate, prieteni, iubiţi care au avut povestea lor de viaţă.  Acest muzeu este foarte util din punctul acesta de vedere pentru că oferă o experienţă ce dă oamenilor un sentiment de empatie.

Lucrări de reabilitare cu bani obținuţi de americani

Pe acelaşi subiect

Locul în care s-a născut Elie Wiesel îi emoţionează pe toţi cei care trec pragul casei-muzeu. Pentru a nu dispărea istoria unei comunități, casa memorială a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Costurile de aproape 78.000 de dolari au fost obținute din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Shane Dixon, Adjunctul Șefului Misiunii Diplomatice a SUA în România: Protejați și păstrați comoara.Incredibila istorie lungă a românilor, orice unitate de îmbinare de culturi şi popoare, traieşte patrimoniul iniţiatic. Sunt povești, voi sunteți povești!

În cadrul lucrărilor au fost amenajate sălile interioare, a fost realizată o sală de arhivă și refăcut subsolul clădirii. Urmează să fie reabilitate curtea și exteriorul obiectivului turistic.

Vasile Moldovan, primar Sighetu Marmației: Încet, încet, această casă prinde viaţă şi practic prin aceste investiţii aducem în memeoria sigheţenilor, în memoria oamenilor, că aici a existat viaţă, au existat oameni care au avut de suferit şi sperăm ca aceste suferinţe să nu se mai repete niciodată.

Anual, Casa memorială Elie Wiesel este vizitată de aproximativ 6.000 de turiști. Alături de Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, muzeul se numără printre cele mai vizitate obiective turistice din Sighetu Marmației. Lucrările de reabilitare vor fi gata cel târziu la începutul lunii octombrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Casa memorială Elie Wiesel, locul care păstrează vie istoria unei întregi comunități, intră în reabilitare cu bani obținuţi de americani