Antena Meniu Search
x

Castelul din Ardeal construit după principiul unui calendar

Imaginaţi-vă că aţi putea privi fiecare răsărit printr-o altă ferastră. Imaginaţi-vă că aţi putea locui în fiecare săptămână într-o altă cameră. Imaginaţi-vă ca toate aceste lucruri să se întâmple sub acelaşi acoperiş. Este posibil în Ardeal, într-un castel construit după principiile unui calendar.

De Redactia Observator la 29.04.2019, 18:05
Vezi și

Imaginaţi-vă că aţi putea privi fiecare răsărit printr-o altă ferastră. Imaginaţi-vă că aţi putea locui în fiecare săptămână a anului într-o altă cameră. Acum imaginaţi-vă ca toate aceste lucruri să se întâmple sub acelaşi acoperiş. Este posibil în inima Ardealului, într-un castel construit în urmă cu mai bine de un secol după principiile unui calendar.

Are 365 de ferestre, 52 de camere, 7 terase, 12 holuri şi patru turnuri. Câte zile, săptămâni, luni şi anotimpuri într-un an.

Castelul din Ardeal, construit de ambasadorul Austro-Ungariei în Rusia

Castelul calendar a fost construit la începutul secolului al XX-lea, la comanda bronului maghiar Ugron Istvan, ambasadorul Austro-Ungariei în Rusia. 

Pe acelaşi subiect

Ioan Porime, profesor de istorie: Cine a fost Ugron Istvan de fapt? Un om care a avut pretenţii la lux. De ce a vrut el un castel altfel decât unul obişnuit? Pentru că el simţea nevoia de confort şi să fie o reprezentare a unui om de succes cum a fost el

Legenda spune că palatul ar fi fost un dar de logodnă pentru una dintre fiicele țarului Nicolae al II-lea al Rusiei, de care baronul era îndrăgostit nebuneşte.

În realitate, Ugron Istvan nu a fost căsătorit niciodată. Dar şi-a trăit restul zilelor în conacul de la Zau de Câmpie. 

Castelul din Ardeal, reabilitat cu fonduri europene

O turistă spune că "exact cum urcam pe aici am văzut turnul şi ne-a făcut foarte, foarte curioşi, a fost ca un ghid cam spre unde trebuie să venim şi chiar ne-am bucura dacă s-ar reabilita".

În perioada comunistă, castelul a fost pe rând sanatoriu, depozit de cereale, casă de copii şi şcoală. 

Ioan Porime, profesor de istorie: În 1957 Castelul a găzduit şcoala elementară de 7 ani. Eu însumi am învăţat clasa a 6-a şi a 7-a aici, la geamul al doilea şi al treilea de la etaj

O localnică spune că "am lucrat aici la şcoală şi mergeam şi cu elevii, făceam în Poiană cu margarete albe erau şi acolo făceam şi foc de tabără". 

Acum, clădirea se află pe lista monumentelor istorice din România şi urmează să fie reabilitată prin fonduri europene de către Consiliul Judeţean.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Castelul din Ardeal construit după principiul unui calendar