Lăsat în paragină zeci de ani, castelul fortificat Mariaffi din Mureş a primit o nouă şansă la strălucire
Lăsat în paragină zeci de ani, castelul fortificat Mariaffi din Mureş a primit o nouă şansă la strălucire.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Moartea şocantă a elevei olimpice, nepoată de primar. Ștefi a anunţat ce urmează să facă. De ce bănuiesc polițiștii că ar fi vorba de o provocare pe TikTok
- Castelul Mariaffi din Mureş era renumit pentru luxul său.
- Clădirea a devenit pustie şi s-a deteriorat rapid.
Cu ajutorul fondurilor europene şi al oamenilor dedicaţi bijuteria din Sângeorgiu a devenit acum principala atracţie turistică, iar în curând tinerii îndrăgostiţi îşi vor putea uni destinele între zidurile încărcate de istorie.
La mijlocul secolului al XIX-lea Castelul Mariaffi din comuna Sângeorgiu, din Mureş, era renumit pentru luxul său. Salonul şi galeria de portrete conţineau operele mai multor maeştri renumiţi în epocă.
Sals Balint - istoric: Pe lateral cu decoratiuni de tip marmura erau picturile timpurii din 1870-1880, iar la sf sec XIX au repictat. Pe tavan se vede pictura decorativa
După schimbarea de regim din 1989, clădirea a devenit pustie şi s-a deteriorat rapid.
Localnic: Cladirea a ajuns in paragina dupa ce a iesit statiunea de acolo. Cat a fost statiunea, parte a constructiei a fost destul de pastrata. Imi amintesc ca in 1992 inca toate camerele aveau sobe de teracota.
Aflat la un pas de prăbuşire, Castelul Mariaffi a fost cumpărat în urmă cu 10 ani de primăria din Sângeorgiu, iar opt ani mai târziu au început lucările de reabilitare, cu ajutorul fondurilor europene.
Sofalvi Sabor - primar Sângeorgiu: Am castigat 3 proiecte. Un proiect prevede modernizarea, reabilitarea castelului in intregime. Un alt proiect prevede dotarea castelului cu mobilier cu toate obiectele care trebuie expuse. Un al treilea proiect e ingradirea castelului cu gard vorbitor despre istoria castelului si a localitatii.
Valoarea totală se ridică la peste 1,5 milioane de euro. Acum castelul se pregăteşte să devină un centru cultural şi turistic.
Sofalvi Sabor - primar Sângeorgiu: Va fi muzeu etnografic, roman, maghiar, rom, muzeul al satului
Modul în care acest monument istoric a fost salvat ar putea să devină un exemplu de urmat în Mureş. Multe dintre cele 28 de castele şi conace din judeţ sunt în paragină.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰