Antena Meniu Search
x

Castravetele amar din Nepal, cultivat şi în solarii româneşti

Un fruct mai puţin obişnuit a început să fie cultivat şi în solariile de la noi. Originar din Nepal, castravetele amar - căci despre el vorbim - este cunoscut drept insulina vegetală şi are multe beneficii pentru sănătate.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 15.07.2020, 17:50

Vezi și
  • Castravetele amar este recomandat celor care au probleme cu glicemia.
  • Planta poate produce până la 20 de castraveți amari.

Nutriţioniștii îl recomandă celor care suferă de diabet ori alte afecţiuni aşa că, din culturile din România, castraveţii amari iau şi calea exportului.

Castravetele amar începe să-şi facă loc în solariile de la noi. Cu un aspect neobişnuit, după cum îi spune şi numele este printre cele mai amare plante din lume. În acelaşi timp, este şi un izvor de minerale şi vitamine.

Cu toate că pare firavă, planta poate produce până la 20 de castraveți amari. Din acest solar, castraveții sunt comandați din toată țara și ajung chiar și peste hotare. 

Elena a început să planteze castravete adus din Nepal în urmă cu doi ani, la scurt timp după ce soţul ei a fost diagnosticat cu diabet. Cunoscut drept insulina vegetală, castravetele amar este recomandat celor care au probleme cu glicemia.

Victor Calotă: Ne-a dat cineva un castravete, am recoltat semințele, le-am pus în solar și am avut opt fire. Din opt fire, cred că am făcut 70-80 de kilograme de castravete amar. L-am consumat. Consumând în fiecare zi, am ajuns să scad glicemia până la 96

De la opt fire au ajuns acum la un solar întreg. Castravetele poate fi consumat verde, în salate ori fresh-uri, dar şi uscat, sub formă de ceai.

Elena Calotă, producător castraveți amari: Îl tăiem felii, îl uscăm și iarna facem ceai, iar ce rămâne din pulpă putem să punem la blender.

Pandemia le-a dat însă planurile peste cap producătorilor. Pentru că prea puţină lume mai merge în pieţe, acum vând produsele pe internet.

Din solarul lor, un kilogram de castraveţi se vinde cu 20 de lei. Dar poate fi cumpărat şi la bucată pentru 3 lei.

Elena Calotă, producător castraveți amari: Am încercat să promovăm pe internet, pe Facebook, putem să vindem și în altă parte. Astăzi avem o comandă la Craiova, livrăm și la domiciliu în Târgu Jiu, personal.

Pe lângă faptul că este văzut ca o comoară pentru diabetici, castravetele amar întăreşte sistemul imunitar, îmbunătăţeşte vederea şi are acţiune antibacteriană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Castravetele amar din Nepal, cultivat şi în solarii româneşti