Antena Meniu Search
x

Cât costă o bonă în România. Plata se poate face pe lună sau pe oră

Tot mai mulţi români apelează, în ultima perioadă, la serviciile unor bone chiar dacă doar câteva dintre acestea sunt angajate oficial ca bone.

de Redactia Observator

la 12.03.2024, 11:11

Tot mai mulţi români apelează la serviciile unei bone pentru creşterea copiilor
Tot mai mulţi români apelează la serviciile unei bone pentru creşterea copiilor - Shutterstock
  • Tot mai mulţi români apelează la serviciile unei bone pentru creşterea copiilor.

Românii s-au adaptat, în ultimii ani, la cerinţele vieţii moderne. O caracteristică a acestui stil de viaţă este posibilitatea de a apela la serviciile unei bone, situaţie preluată, practic, din Occident.

Deşi există un număr redus de persoane angajate oficial ca bone, tot mai mulţi români au decis să apeleze la serviciile unei bone, existând inclusiv situaţii în care acestea sunt plătite la negru, mai ales când vorbim despre o plată efectuată pentru doar câteva ore de lucru.

Cât costă o bonă pe oră şi unde poţi găsi acest serviciu

În cele mai multe cazuri vorbim despre bone care câştigă cel puţin 20 de lei pe ora lucrată însă este evident că acest câştig diferă în funcţie de numeroşi factori precum experienţa avută sau numărul de copii de care trebuie să se ocupe.

Pe acelaşi subiect

În România au apărut tot mai multe site-uri care oferă inclusiv servicii de babysitting. Putem vorbi despre site-uri de joburi, în general, dar şi de site-uri specializate, unde doritorii pot face anumite comparaţii sau pot obţine detalii despre bonele care îşi oferă serviciile.

Ce salariu lunar poate avea o bonă

Cum spuneam, câştigul bonelor poate să difere de la caz la caz, în funcţie de mai multe detalii. Iar când vorbim despre un salariu lunar, numărul de factori luaţi în calcul creşte. Pentru că salariul unei bone poate să difere chiar şi de la oraş la oraş. 

În general, vorbim despre salarii cuprinse între 3.650 şi 5.000 de lei pe lună, dar în anumite cazuri poate fi vorba inclusiv de salarii mai mari, care s-ar traduce chiar şi prin mai multe obligaţii pentru bona respectivă.

Salariul unei bone interne ajunge la 5.000 de lei

Cel mai important factor în funcţie de care se alege o bonă este experienţa acesteia. Din acest motiv, bonele care au mai multă experienţa pot câştiga chiar şi 5.000 de lei pe lună, în mână, sau poate chiar mai mult.

Pe de altă parte, bonele cu mai puţină experienţă sunt căutate pentru servicii oferite la oră sau pentru program part-time, astfel încât să fie ajutate şi ele să acumuleze experienţă.

Cât costă o bonă filipineză sau de altă naţionalitate

Moda bonelor de sorginte străină a început să câştige tot mai mulţi adepţi şi în România. În special pentru că există posibilitatea ca serviciile acestora să implice cheltuieli mai mici.

Pe de altă parte, se recomandă apelarea la serviciile unei bone de sorginte străină doar prin intermediul unor companii specializate în plasarea forţei de muncă, pentru a evita eventuale neplăceri inclusiv cu legea.

Comisionul agenţiilor de bone ajunge la mii de lei

Cum tot mai mulţi români au început să apeleze la serviciile unor bone, a crescut şi numărul companiilor specializate în plasarea de bone pe piaţa muncii. Iar condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea, strict vizavi de bone, diferă de la un caz la altul.

Există inclusiv companii care percep taxă de vizionare, undeva la 150 de lei, doar pentru posibilitatea de a vedea dosarele candidatelor existente. În general, însă, vorbim despre un comision al agenţiilor care poate să ajungă la mii de lei, indiferent că vorbim despre un comision de 10% din salariul lunar al bonei sau un comision de 50% din primul salariu pe care îl încasează bona.

Sub ce formă legală poţi plăti o bonă

În principiu, exercitarea profesiei de bonă este reglementată printr-o lege din 2014. Totuşi, specialiştii atrag atenţia că există anumite detalii care nu ar fi tocmai bine puse la punct, astfel că mulţi părinţi continuă să mizeze pe serviciile unor bone angajate la negru.

Se recomandă stabilirea posibilităţii ca părinţii să poată să angajeze o bonă în mod direct, fără să mai fie obligaţi să-şi deschidă o firmă pentru a putea plăti serviciile respective sau bona să fie obligată să-şi deschidă un PFA (persoană fizică autorizată) pentru a încasa banii respectivi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Cât costă o bonă în România. Plata se poate face pe lună sau pe oră