Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cât costă un divorţ la notar în România. De ce mulţi români preferă acest tip de divorţ

Numărul divorţurilor este în creştere în România şi tot mai mulţi români aleg să divorţeze la notar, pentru că este o măsură ce oferă mai multe avantaje.

de Redactia Observator

la 15.02.2023 , 10:22

Aproape 30% dintre căsniciile din România se încheie cu un divorţ Aproape 30% dintre căsniciile din România se încheie cu un divorţ - Profimedia
  • Aproape 30% dintre căsniciile din România se încheie cu un divorţ.

Dacă la începutul anilor '90 aproximativ 16% dintre căsnicii se încheiau cu un divorţ, procentul s-a dublat, practic, după 2020, aproape 30% dintre căsnicii încheindu-se cu un divorţ.

Chiar dacă măsura este asumată de cele două părţi, procesul poate fi unul de lungă durată, în special din cauza birocraţiei stufoase care încă există în România.

Din acest motiv, tot mai mulţi români decid să divorţeze la notar, acţiune care oferă mai multe avantaje.

Articolul continuă după reclamă

În ce condiţii se poate divorţa la notar şi care sunt avantajele

Pe acelaşi subiect

Două dintre avantajele oferite de divorţul la notar sunt rapiditatea şi simplitatea. Rapiditate în sensul că procesul durează, de obicei, circa 30 de zile de la depunerea cererii de divorţ şi simplitatea în sensul că sunt necesare doar două întrevederi cu notarul public.

Pe lângă cererea de divorţ, soţul şi soţia mai au de depus câteva documente precum actele de identitate, certificatul de căsătorie emis de către autoritățile române, în original, şi declarație notarială referitoare la ultima locuință comună.

Procesul se complică un pic dacă soţul şi soţia au copii minori. În cazul acesta trebuie depuse şi certificatele de naştere ale minorilor, dar şi acordul prin care se stabileşte domiciliul minorului, programul de vizită şi suma de bani cu care contribuie părintele separat de minor.

Costul pentru un divorţ la notar variază de la un notar la altul, însă în linii mari preţul de pornire ar fi de circa 560 de lei plus TVA. După ce au depus documentele necesare, soţul şi soţia au la dispoziţie un termen de reflexie de 30 de zile în care trebuie să analizeze întreaga situaţie şi să decidă dacă se răzgândesc sau merg înainte cu divorţul. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Cât costă un divorţ la notar în România. De ce mulţi români preferă acest tip de divorţ