Antena Meniu Search
x

Cât durează adopţia unui copil în România. Judeţul cu cei mai mulţi copii adoptabili

Dacă 1 iunie reprezintă Ziua copiilor de pretutindeni, 2 iunie este Ziua copiilor adoptaţi şi, din păcate, România este campioană europeană la numărul de copii care trăiesc în sistemul de protecţie al statului, asta şi pentru că adopţia unui copil în România reprezintă un proces extrem de stufos.

de Redactia Observator

la 10.11.2023, 18:03

ât durează adopţia unui copil în România
ât durează adopţia unui copil în România - Profimedia

Zeci de mii de copii din România sunt, în continuare, disponibili pentru a fi adoptaţi. Disponibili pentru a fi adoptaţi este, totuşi, mult spus, pentru că cei mai mulţi dintre ei nu au dosarele finalizate, iar numărul de români atestaţi pentru adopţie este şi mai mic. 

În 2021, doar aproximativ 1.500 de copii au fost adoptaţi, iar în 2022 numărul de adopţii este unul relativ asemănător. Problema este că mulţi copii dintre cei instituţionalizaţi fug din centrele de plasament, ajung în stradă şi autorităţile nu mai dau de ei.

Cât durează adopţia unui copil în medie

Pentru a ajunge să adopte un copil, românii au de depus un dosar plin, fiind necesare numeroase documente care să ateste atât posibilitatea de a creşte copilul respectiv din punct de vedere financiar, cât şi existenţa condiţiilor corespunzătoare pentru creşterea unui copil.

Pe acelaşi subiect

În ce constă procedura de adopţie

Este nevoie de o copie a buletinului sau a cărţii de identitate, o copie a certificatului de naştere, o copie a certificatului de căsătorie, certificatul de cazier judiciar, copie de pe titlul de proprietate sau alt document care să ateste dreptul de folosință a locuinței, adeverinţă de venit, adeverinţă medicală, etc.

Mai este nevoie inclusiv de o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că persoana respectivă a locuit efectiv şi continuu pe teritoriul României în ultimele şase luni, dar şi despre o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că solicitantul sau solicitanţii nu au fost decăzuţi din drepturi părinteşti şi nu au copil sau copii în sistemul de protecţie socială.

De ce nu poţi adopta un copil direct din maternitate

Românii care caută să adopte un copil trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Pe de o parte vorbim despre condiţiile să zicem organizatorice, documente, stare de sănătate, venit, etc. Pe de altă vorbim despre condiţii de caracter.

Pentru că autorităţile au obligaţia să descopere familia cea mai potrivită pentru necesităţile copilului. Din acest motiv se fac evaluări, rapoarte care să ateste eventuala potrivire cu copilul şi, în cele din urmă, se poate acorda inclusiv un concediu de acomodare, pentru a uşura acomodarea copilului în noul mediu.

Ce drepturi au cei care au adoptat un copil

Pe lângă aşa-numitul concediu de acomodare, prin care să se uşureze acomodarea copilului în noul mediu, românii care adoptă un copil au şi anumite drepturi financiare, respectiv stimulente prin care s-a încercat încurajarea adopţiilor.

Vorbim de un stimulent financiar de 900 de lei pe lună, prin care s-a încercat încurajarea copiilor care au deja mai mult de şase ani, dar şi un sprijin de 1.500 de lei, acordat anual, în cazul în care copilul are o problemă de sănătate şi necesită servicii de recuperare sau reabilitare medicală, psihologică sau de altă natură.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Cât durează adopţia unui copil în România. Judeţul cu cei mai mulţi copii adoptabili