SPECIAL! Ce citești înainte de a mânca? Eticheta
O cafea la micul dejun, o pizza la prânz, un sandviş în loc de gustare şi o porţie mare de papanaşi la cină. Nu este nevoie de studii în domeniul nutriţiei ca să realizezi că o astfel de alimentaţie este total nesănătoasă
O cafea la micul dejun, o pizza la prânz, un sandviş în loc de gustare şi o porţie mare de papanaşi la cină. Nu este nevoie de studii în domeniul nutriţiei ca să realizezi că o astfel de alimentaţie este total nesănătoasă
Dar nu este suficient să mâncăm alimentele potrivite la principalele mese ale zilei, ci trebuie să citim şi etichetele produselor pe care le cumpărăm. Adică să analizăm fiecare ingredient. Nu este nicio ruşine dacă nu ştim ce înseamnă acesulfam de potasiu, xilitol sau citrat triamonic.
Aşa că cea mai inteligentă decizie este să citim despre E-uri şi aditivi, să întelegem care sunt inofensivi şi care ne pot afecta sănătatea. Dacă un produs din comerţ are mai mult de trei E-uri este bine să fie lăsat pe raft. Mai mult, trebuie analizat şi aportul de proteine, lipide şi carbohidraţi. Iar când vorbim despre grăsimi, trebuie să ştiţi că nu toate sunt sănătoase.
"Atenţie la calitatea grăsimilor, adică să încercăm să căutăm grăsimile mononesaturate şi în niciun caz grăsimile hidrogenate sau parţial hidrogenate, care sunt practic grăsimile care fac rău", spune Lygia Alexandrescu, nutriţionist.
La fel de important este şi termenul de valabilitate. Specialiştii ne sfătuiesc să alegem un produs cu termenul de valabilitate cât mai mic, pentru că acest lucru demonstrează că nu este plin de conservanţi.
Şi zahărul în exces este periculos pentru sănătate. Aşa că nutriţioniştii recomandă ca alimentele cu mult zahăr sau cu un nivel ridicat de fructoză să dispară din dieta noastră. La fel şi produsele cu potenţiatori de arome.
Motivul este simplu: toate aceste substanţe creează dependenţă şi ne pot afecta sistemul digestiv.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰